De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Buhrmann wil onderzoek
naar 'vreemde' koersval

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Buhrmann heeft de Amsterdamse beurs gevraagd een onderzoek in te stellen naar de koersval, die het fonds eergisteren trof. Het aandeel sloot dinsdag 7,5% lager op EUR14,95 vlak vóórdat het handelshuis nabeurs met een winstwaarschuwing kwam. Intern was maandag al tot die waarschuwing besloten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Buhrmann-topman Frans Koffrie (Foto: Eigen foto)
De kantoorleverancier zegt met het verzoek aan Euronext "alle schijn" te willen vermijden, dat er vanuit de onderneming informatie zou zijn gelekt. In beurskringen werd gisteren gesuggereerd dat dinsdag aan het begin van de middag in de markt al bekend was dat Buhrmann nabeurs een winstwaarschuwing zou afgeven. Een niet nader genoemde handelaar heeft dat die dag aan een analist van ING Barings laten weten.

De raad van bestuur van Buhrmann, aangevoerd door topman Frans Koffrie, had toen al wel tot de winstwaarschuwing besloten. Dat besluit viel maandag op een bestuursvergadering, nadat vorige week vrijdag de tegenvallende rapportages over de maand mei waren binnengekomen. "We zijn die maandag onmiddellijk gaan werken aan een persbericht", aldus Pieter Barbas, secretaris van de raad van bestuur.

Het Amsterdamse concern noemt het evenwel uitgesloten dat uit eigen gelederen is gelekt. "Ik zou niet weten waar dat dan vandaan moet komen", aldus de secretaris. "Er is slechts in een heel klein clubje over de waarschuwing gesproken." Naast de vierkoppige raad van bestuur waren volgens Barbas alleen hijzelf, een pr-medewerker en drie mensen van de financiële staf van het naderende onheil op de hoogte.

Buhrmann zegt te vermoeden dat de "vreemde koersval" op dinsdag is veroorzaakt doordat een grote Angelsaksische, institutionele belegger zijn stukken dumpte. Die dag werden 4,5 miljoen Buhrmann-aandelen (dubbelgeteld) verhandeld. Het handelshuis oppert verder dat de winstwaarschuwing van International Paper wellicht invloed heeft gehad op de eigen koersval.

De Amerikaanse papierfabrikant maakte dat slechte nieuws echter al maandag bekend. De grootste koersval van Buhrmann, dinsdag, vond pas rond de klok van 14.00 uur plaats. Het aandeel duikelde toen tot EUR14,11, een val van bijna 13% ten opzichte van de openingskoers. Buhrmann nam daarop direct contact op met de commissaris van de notering. Overigens volgde gisteren de echte afstraffing: het hoofdfonds duikelde nog eens met 33,1% op EUR10.

In een reactie zei beursorganisatie Euronext Amsterdam gisteren dat het verzoek van Buhrmann wordt doorgesluisd naar de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). De STE wil niet bevestigen of zij deze zaak onder de loep neemt. "Wij doen geen uitspraken over specifieke gevallen. Het enige wat ik kan zeggen is dat wij altijd de koersontwikkelingen in de gaten houden", verklaarde een woordvoerster afgemeten.

Ondertussen is het aandeel Buhrmann ook door analisten afgewaardeerd. "Buhrmann heeft altijd geroepen dat ze niet zo conjunctuurgevoelig zijn, maar nu blijkt het tegendeel. Ze hebben de vooruitzichten te optimistisch willen inschatten", zegt Fernand de Boer van ING Barings.

Sander van Oort (Stroeve) is vooral verbaasd over de snelheid waarmee Buhrmann de tweede winstwaarschuwing van dit jaar moest afgeven. "Ze zaten er in april met de budgetten flink naast, zo bleek. Dan denk je, nu zullen ze wel voorzichtig doen, maar amper drie maanden later zitten ze er alweer naast."

Met de eerdere winstwaarschuwing in april haalde het handelshuis zich de woede van beleggers op de hals eind maart was namelijk nog een omvangrijke emissie geplaatst. Volgens Koffrie wist het concern die bewuste maand echter nog niet dat de resultaten zouden tegenvallen.

Dat de winstwaarschuwing nu al wel in het lopende kwartaal bekend is, verklaart het concern door de zwakke maanden april en mei. Barbas: "In januari en februari lagen we nog op koers, maar de resultaten in april en mei spraken duidelijke taal."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.