De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rentestap laat Dow koud

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Leuk die renteverlaging, maar het was minder dan verwacht. Beleggers hadden gerekend op een verlaging van een half procent, zoals ze de laatste tijd van hun Fed gewend zijn, en niet met een kwart. Van een opleving van de beurzen was in de VS dan ook geen sprake. De Dow Jones Industrial sloot met verlies op 10.435,18, bijna 0,4% lager. De technologiezware Nasdaq Compositie steeg 0,5% naar 2074,75.

Vóór de rentebeslissing van de Fed stond de Dow Jones nog op een winst van 25 punten, maar beleggers reageerden teleurgesteld op de magere verlaging van een kwart procent. De beursbarometer viel daarom rap naar 10.427. Dat verlies werd later op de dag weer grotendeels goedgemaakt.

Een handelaar gisteren: "Als Alan Greenspan wel met een half procent had verlaagd, was het waarschijnlijk ook niet goed geweest. Dat had kunnen worden uitgelegd als een uiterste noodgreep om de economie er weer bovenop te helpen."

Waar de markt echt op zit te wachten zijn volgens de handelaar betere bedrijfsresultaten. En op dat vlak blijft het armoe troef. Zo was er gisteren een winstwaarschuwing van chipmaker Xilinx. Die daalde daarop in koers met circa 9% naar $39,93. En dit bij een forse omzet van 18 miljoen stuks.

Softwarebedrijf 3Com gaf eveneens een winstwaarschuwing. Koersresultaat: 22 dollarcent lager op $4,62. Dergelijke winstwaarschuwingen hebben hun invloed op de hele branche en houden beleggers langs de zijlijn.

Waar het ook tegenzat, dat was bij de oliemaatschappijen. De lagere olieprijs heeft een drukkend effect op hun winsten, zo verwachten beleggers. Voor een vat Brent-olie werd gisteren $26,22 betaald, $1,37 minder dan de dag ervoor. De olie-index moest uiteindelijk 2,5% inleveren. Exxon verloor $1,35 op $87,22 en branchegenoot Chevron kreeg een tik van $3,30 op $91,40.

Goed nieuws gisteren van computerproducent Palm (van de kleine bekende computers). De markt lijkt hier weer wat aan te trekken. Palm sloot prompt $0,83 hoger op $6,02, een winst van maar liefst 16%. De omzet was erg hoog: 55 miljoen stuks.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.