De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitgever AND gered van
ondergang met doorstart

door BERNARD VOGELSANG

   
 

ROTTERDAM - De in uitstel van betaling verkerende elektronische uitgever AND lijkt te zijn gered van de ondergang. In het reddingsplan dat vandaag wordt gepresenteerd, verklaart investeringsmaatschappij Roosland Beheer zich bereid de schuldeisers met ƒ4,5 miljoen af te kopen.

Ook voor houders van obligaties AND is er een regeling in opgenomen. Indien zowel de crediteuren als de obligatiehouders met het plan instemmen, blijft de Rotterdamse uitgever aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd en kan de surseance rond medio augustus worden opgeheven.

Bewindvoerder Jeroen Princen van het Rotterdamse kantoor Ploum Lodder Princen rekent er op dat beide groepen vóór zullen stemmen. Doen ze dat namelijk niet, dan gaat AND, dat onder andere digitale routeplanners produceert, na vier maanden in surseance te hebben verkeerd alsnog failliet.

Volgens Princen is het reddingsplan dat hij vandaag presenteert "veruit de beste oplossing voor de crediteuren, obligatiehouders, werknemers en aandeelhouders". Voor de schuldeisers van AND International Publishers voorziet het in het terugbetalen van 63% van de vorderingen. Als ze er tijdens een vergadering op 30 juli mee akkoord gaan, betekent het eveneens dat ze AND de rest van de schuld kwijtschelden.

Van de obligatiehouders vraagt de bewindvoerder een groot offer. De obligaties met een waarde van ƒ50 miljoen zijn op dit moment namelijk een blok aan het been van AND. De obligatiehouders wordt daarom verzocht hun converteerbare obligaties, die een relatief veilig rendement opleveren, in te wisselen voor risicovolle aandelen. Als de obligatiehouders er tijdens een bijeenkomst op 13 juli mee instemmen, zal per converteerbare obligatie (à ƒ1000 nominaal) 10.000 aandelen AND (met een nominale waarde van EUR0,01) worden verstrekt.

"Het is geen leuke keuze voor de obligatiehouders", zegt Princen. "Maar het is economisch gezien wel de meest verstandige."

Het Amsterdamsch Trustee's Kantoor, dat namens de obligatiehouders mag optreden, heeft aangegeven positief te staan tegenover het reddingsplan. Princen gaat er van uit dat de obligatiebezitters dit advies zullen volgen. "Bovendien is deze eis al een tijd bekend. De personen die het geen goed plan vinden, hebben hun obligaties waarschijnlijk al verkocht."

Als de obligatiehouders akkoord gaan met het voorstel, krijgen zij een belang van 96% in de uitgever. In april hebben de aandeelhouders van AND reeds ingestemd met een verwatering van hun belang. Dat wordt teruggebracht tot ongeveer 4% van het uitstaande aandelenkapitaal.

Het is uniek zijn als de crediteuren en obligatiehouders het licht op groen zouden zetten voor de doorstart van AND. Het komt namelijk zelden voor dat een beursfonds dat geruime tijd in uitstel van betaling heeft verkeerd, weer verder kan en daarbij zijn beursnotering ook nog eens behoudt.

Na de surséance zullen nog circa 160 werknemers bij AND in Rotterdam (16 medewerkers), Ierland, India, Duitsland en de Verenigde Staten actief zijn. Het is verder de bedoeling dat de uitgever in het najaar een claimemissie zal afkondigen. Roosland Beheer, een dochter van de Rotterdamse investeringsmaatschappij Indofin, is bereid daar voor circa ƒ8 miljoen op in te schrijven.

Kenny van Ierlant wordt op verzoek van Roosland Beheer de nieuwe bestuursvoorzitter van AND. Hij heeft in het verleden vele ict-bedrijven bijgestaan als adviseur van Ernst & Young. Van Ierlant wil snel afrekenen met de fouten die in het verleden bij AND zijn gemaakt.

"AND kwam in de problemen doordat het vergat producten te verkopen. De engineering-afdeling bedacht bijvoorbeeld van alles, maar maakte nooit iets af", zei hij. "Wij gaan nu zo snel mogelijk een business model opzetten met duidelijke doelen. Ook zal de marketingafdeling veel belangrijker worden. Want als we goed naar de markt luisteren, kunnen we er een prachtig bloeiend bedrijf van maken. De potentiële waarde die in AND zit, is namelijk fenomenaal."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.