De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Belgrado maakt schoon schip

Van onze correspondent

   
 

BELGRADO - Na het besluit zaterdag Slobodan Milosevic uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, hebben de Joegoslavische autoriteiten gisteren een verdere stap gezet het economisch aangeslagen land ook moreel terug te voeren in de wereldgemeenschap.

Na Milosevic zullen kapitein Miroslav Radic, kolonel Veselin Sljivavcanin en generaal Mile Mrksic naar Den Haag worden gestuurd. Het gaat hier om het beruchte Vukovar-trio, Servische officieren die in november 1991 verantwoordelijk waren voor de executie van 260 Kroaten in de Kroatische stad Vukovar.

Van het trio is alleen Sljivavcanin nog actief in het Joegoslavische leger. Hij werkt bij de Militaire Academie in Belgrado. De beide anderen zijn met pensioen gestuurd en volgens sommige bronnen bevinden zij zich in het Servische deel van Bosnië, bij uitstek de wijkplaats voor oorlogsmisdadigers uit de diverse door Milosevic ontketende Balkan-oorlogen.

De Servische premier Zoran Djindjic en andere pro-democratische machthebbers van de DOS-coalitie hebben de afgelopen dagen al aangegeven dat Belgrado werkelijk schoon schip wil maken. Milosevic is de meest prominente aangeklaagde van het Tribunaal in Den Haag, maar Djindjic heeft, ook gisteren weer, benadrukt dat de andere verdachten ook spoedig zullen worden uitgeleverd.

Zestien Joegoslaven zijn openlijk in staat van beschuldiging gesteld, maar er circuleert ook een geheime lijst. Hoeveel verdachten daarop staan is niet helemaal duidelijk.

Geheel overeenkomstig zijn stijl probeerde Milosevic gisteren tijd te rekken. Hij had voor een rechtbank in Belgrado moeten verschijnen, maar liet via zijn advocaten weten pas vandaag beschikbaar te zijn.

Volgens premier Djindjic maakt dat allemaal niet meer uit. Of Milosevic nu eind deze week of in de loop van volgende week naar Den Haag wordt gestuurd, moet de internationale gemeenschap niets meer uitmaken. "Hij komt, niets kan dat tegenhouden", aldus gisteren een woordvoerder van Djindjic.

Daarnaast moet het Hooggerechtshof ook een oordeel vellen over de legitimiteit van het regeringsdecreet. Hoewel weinigen in Joegoslavië eraan twijfelen dat het Hof het decreet ongrondwettig zal noemen, kwam Djindjic gisteren toch met een waarschuwing. Zelfs als het Hof dat zou menen, gaat Milosevic naar Den Haag.

Er is sterke speculatie in Belgrado dat het Hooggerechtshof de tijd zal nemen om de ongrondwettigheid van het decreet te beoordelen, zoals is beweerd door Milosevic' Socialistische Partij en zijn tien man sterke juridische team. Een van de advocaten van Milosevic bleek gisteren bereid te erkennen dat het "tijdrekken de uitlevering niet zal verhinderen".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.