De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Onderonsje met jubilerende Bernhard

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (494x438, 23kb)
De bijna 90-jarige prins Bernhard gisteren tijdens het eerbetoon. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
SOESTDIJK - "Vijf jaar geleden zei ik: ik hoop U terug te zien. Dat heb ik gelukkig gehaald. Ik heb tegen de dokters gezegd dat ik nog wel vijf jaar mee wil. Daar zullen ze wel bij willen helpen en ik hoop ook de Lieve Heer." Prins Bernhard, die morgen 90 jaar wordt, liet woensdag tegenover veteranen en verzetsmensen geen twijfel bestaan over zijn legendarische levenslust. Met 2100 mannen en vrouwen waren ze woensdag naar de tuin van Paleis Soestdijk getogen, om de prins zoals elke vijf jaar te feliciteren.

"Ik moet nog twee dagen halen, maar dat lukt denk ik wel", aldus de prins over het feit dat hij nog niet echt jarig was. "Ik moet zeggen dat ik diep dankbaar ben, eigenlijk geroerd, dat jullie met zovelen zijn gekomen om de oude man te feliciteren. Mijn lichamelijke toestand laat niet toe dat ik zo tussen u rondloop als andere malen, maar ik rij u langzaam voorbij in een jeep. Tot straks. Ik ga nu nog even op inspectie."

In de tuin stonden leden van tal van veteranenorganisaties aangetreden voor inspectie door de prins en aansluitend een defilé. Het moest een perfecte militaire operatie zijn, een eerbetoon aan de prins is niet zomaar een jolig verjaarspartijtje.

De prins zelf deed niet moeilijk. Voor iedereen was er een lach, een knik, een blijk van herkenning, een opgeheven duim of een losjes gebrachte militaire groet. Joyeus en fier stond hij in de jeep, waar hij moeilijk was opgekomen. Het genoegen straalde van hem af.

Na de inspectie was er een vrolijk samenzijn in de speciale vip-tent, terwijl prins Willem-Alexander een rondgang maakte langs de veteranen en de verzetsmensen die in de tuin op het defilé wachtten.

In de vip-tent was het inmiddels zo gezellig, dat prins Bernhard bijna te laat kwam voor de 'fly-past' van historische vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Hij haalde het nog net en grappen makend met zijn kleinzoon en enkele genodigden genoot hij van de korte vliegshow.

De aanwezigen genoten zichtbaar. Ze defileerden soms in rolstoel of met rollator en ze hadden het voor geen goud willen missen. R. Hemmes, voorman van de veteranen van de Prinses Irene Brigade die het evenement in de nabijheid van Bernhard meemaakte: "Hij vond het prachtig. Hebt u al die mensen gezien, in complete adoratie. Dat is altijd al zo geweest. Er is echt wederzijds respect. Ik zag een makkertje van vroeger, dat verplaatst zich normaal in een rolstoel, maar nu liep-ie ineens als een goudhaantje. En z'n vrouw ook, hoefde ze tenminste niet te duwen!"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.