De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Internationale organisatie
Verbod Biologische Wapens
wellicht naar Den Haag

door Guido van de Kreeke

   
 

DEN HAAG - Den Haag maakt een grote kans opnieuw een internationale organisatie binnen haar poorten te halen. Na onder meer het Internationaal Gerechtshof en het Joegoslavië-tribunaal gaat het nu om de Organisatie tot Verbod op Biologische Wapens, de OPBW.

Tijdens een geheime stemming van de meer dan honderd betrokken landen, is Nederland met grote meerderheid gekozen als zetelland voor deze nieuwe organisatie. Zij moet de naleving van een verdrag uit 1975 gaan garanderen, dat het produceren, opslaan en verspreiden van deze wapens verbiedt.

Genève

Deze ontwikkeling is actueel omdat de Amerikaanse president Bush zelfs een ruimteschild wil bouwen om zich tegen raketten, met mogelijk ook bacteriologische ladingen, te beschermen.

In de laatste twaalf maanden ging de strijd tot vestiging van de organisatie tussen de erkende VN-stad Genève, waar al de permanente conferentie tot ontwapening is gevestigd, en Den Haag.

Eerst leek Genève de beste kaarten te hebben, maar een uitdagend Nederlands aanbod, dat door minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken en de Haagse burgemeester Deetman met inzet van het internationale consultancy bureau Praaning Meines werd gepromoot, won uiteindelijk.

Eerder verloor Genève al de Organisatie tot Verbod op Chemische Wapens, de OPCW, aan Den Haag. Het markante hoofdkwartier van deze organisatie, dat op 20 mei 1998 door koningin Beatrix werd geopend, staat naast het Congresgebouw.

Huur

Nederland nam, om die organisatie met inmiddels 500 stafleden binnen te halen, onder meer de huur van ƒ5,8 miljoen gedurende drie jaar voor haar rekening.

Ook bij het binnenhalen van de OPBW, met naar verwachting 200 medewerkers, gaat het om een vestigingspakket, waarbij de organisatie in dit geval nooit huur zal hoeven te betalen.

De verwachte gunstige wisselwerking tussen de twee Haagse organisaties, die ter bestrijding van chemische en die van biologische wapens, alsmede de kwaliteit van Schiphol als snelle uitvalsbasis voor wereldwijde inspecties, lijken doorslaggevend te zijn geweest.

Voor Nederland is het van groot belang dat Den Haag verder doorgroeit als stad voor internationale diplomatie, waar ook al Europol met een staf van straks 900 man zit en waar bovendien de vestiging wordt voorzien van het Internationaal Strafhof als toevoeging aan het Internationaal Gerechtshof en het Hof van Arbitrage.

'Hoofdzetel'

Diplomaten spreken inmiddels over Den Haag als 'een juridische hoofdzetel in de wereld, met een versterkte positie als centrum van ontwapeningsactiviteiten'.

De uiteindelijke vestiging van de OPBW hangt nog op een overeenkomst over het zogenoemde verificatieprotocol, dat de voorwaarden waarop inspecties kunnen worden uitgevoerd, regelt.

Dit betekent toegang tot de geheimen van onder meer de farmaceutische industrie. Hier ontstaan juist met de Verenigde Staten de nodige problemen, omdat in dit land de farmaceutische lobby met zijn concurrentiebelangen een flinke vinger in de pap heeft.

Een diplomaat zegt: "De Amerikanen doen hier moeilijk, omdat zij niet door een vermeende internationale bemoeizucht gedicteerd willen worden."

Voor er tot de daadwerkelijke vestiging van de OPBW besloten kan worden, zal in september eerst nog moeten blijken of over dit inspectieregiem de noodzakelijke overeenstemming bereikt kan worden. Hangende deze ontwikkeling heeft Zwitserland zijn kandidatuur nog niet definitief ingetrokken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.