De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bestedingsgolf door euro's

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Een nieuwe sportwagen zal niet iedereen direct aanschaffen. (Foto: De Telegraaf)
BRUSSEL - De komst van de eurobiljetten en -munten begin volgend jaar zal onder consumenten een ware bestedingsgolf veroorzaken, vooral gericht op de luxere artikelen als Zwitserse horloges, juwelen, dure wijnen, schilderijen en antiek.

Dat komt omdat men geneigd is kleinere bedragen aan buitenlandse valuta op te maken en kleinere bedragen aan zwart geld dat nog in de kluisjes ligt ook maar op te maken in plaats van met de billen bloot te moeten om het om te wisselen.

Naar schatting ligt er in Europa nog ƒ2.400 miljard (1.100 miljard euro) aan contanten in oude sokken en bankkluisjes, veelal geld dat men buiten de fiscus wil houden. Vanaf 1 januari volgend jaar hebben de Europese consumenten in de meeste grote landen slechts enkele weken de tijd hun 'oude' nationale valuta uit te geven, daarna mag er alleen met euro's worden betaald. Weliswaar kan men nog lange tijd de nationale valuta omwisselen voor euro's bij de banken en in laatste instantie bij de centrale bank, maar dan worden er lastige vragen gesteld, zeker bij grotere bedragen.

De Zwitserse investeringsbank UBS Warburg weet het dan ook zeker, eind dit jaar en begin volgend jaar doen de winkels in de luxere sector goede zaken. Zij adviseert haar klanten dan ook te investeren in de producenten van dure horloges, duur leerwerk en andere exclusieve snuisterijen.

Volgens UBS Warburg zullen veel mensen besluiten hun kluizen leeg te halen en hun vreemde en contante nationale valuta maar uit te geven, voor een deel omdat ze weinig vertrouwen hebben in de koersontwikkeling van de euro die ze ervoor terugkrijgen. Liever met de laatste D-marken nog iets degelijks gekocht, zou het motto in Duitsland zijn.

Met name in landen als Italië en Griekenland kan een stroom van uitgaven loskomen. In deze landen is de 'informele' zwarte economie bijna even groot als de witte en daar moeten dus heel veel oude sokken weggewerkt worden.

UBS Warburg denkt ook dat deze ontwikkeling de prijzen van antiek en oude meesters op zal jagen tot recordprijzen. Andere sectoren die kunnen profiteren zijn cosmetische chirurgie, de horeca en de casino's.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.