De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gucci in de uitverkoop
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs had gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag moeite om op gang te komen. Veel beleggers stonden langs de zijlijn in afwachting van wat Fed-president Alan Greenspan vandaag de Amerikaanse Senaat gaat meedelen. Hoewel de AEX-index het grootste gedeelte van de dag licht in de plus noteerde, dook het in de middag in het rood door forse koersdalingen van KPN en UPC. De AEX sloot uiteindelijk 2,83 punten (oftewel 0,5%) lager op 556,13 punten. De Midkap eindigde met een verlies van 0,02 punt vrijwel onveranderd op 558,85 punten.

Gucci stelde beleggers gisteren behoorlijk teleur. Volgens het Florentijnse modehuis zal de winst en omzet dit boekjaar lager uitkomen dan verwacht. Dit komt door ongunstige rentetarieven, hogere verliezen bij dochteronderneming Yves Saint Laurent en de afzwakkende economische groei.

Nadat dit bekend was geworden, ging Gucci massaal in de uitverkoop. Het aandeel kelderde aanvankelijk met 12%, maar in de loop van de middag krabbelde het weer iets op. Uiteindelijk sloot het modeconcern 5,3% lager op EUR96,25.

Volgens een handelaar speelt Gucci op de Amsterdamse beurs ook parten dat het vrijwel geen band met Nederland heeft. "Je kunt weliswaar voor je poedel een zachtroze riempje van Gucci kopen in de P.C. Hooftstraat. Maar dat is het dan ook wel."

KPN werd gisteren bij een omzet van maar liefst 49 miljoen stukken weer massaal van de hand gedaan. Het aandeel tikte even een absoluut dieptepunt van EUR5,84 aan, en eindigde uiteindelijk 9,0% lager op EUR5,99.

Belangrijk nieuws over het veelgeplaagde telecomconcern was er niet. Toch moet er volgens handelaren informatie zijn die bij slechts een beperkt deel van de markt bekend is. "Want rond drie uur staan we nog op EUR6,38, en ineens duikt de koers omlaag. Er dient dus ergens bepaalde informatie te zijn over KPN. Het lijkt er dan ook op dat de aankondiging van een claimemissie zeer nabij is", aldus een handelaar.

De malaise rond KPN trok ook dochterbedrijf KPNQwest mee omlaag. De breedbandaanbieder verloor 2,5% op EUR9,25. Dit koersverlies werd ook veroorzaakt doordat de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley het advies voor KPNQwest verlaagde van 'outperform' naar 'neutraal'.

In de kabelhoek was de stemming gisteren negatief door de winstwaarschuwing van het Amerikaanse Level 3 Communcations. Versatel moest 1,9% prijsgeven op EUR3,70. Delta Lloyd verlaagde het advies voor het AEX-fonds van 'houden' naar 'verminderen'.

UPC was onder de hoofdfondsen de grootste daler met een koersdreun van 12,1% op EUR3,21. "Niemand ziet er nog iets in", zei een analist over de zwaar verlieslijdende kabelaar. Het aandeel Wolters Kluwer profiteerde van sterke vraag uit de Verenigde Staten. De uitgever was daardoor de sterkste stijger binnen de AEX met een winst van 2,1% op EUR29,62.

Philips eindigde voor de tweede achtereenvolgende dag hoger na de bestraffing die het vrijdag had gekregen voor het afgeven van een winstwaarschuwing. De elektronicareus klom gisteren 1,1% naar EUR28,97. Softwaregigant Microsoft heeft Philips uitverkoren om onderdelen te leveren voor het nieuwe internetvideospel Xbox.

Behalve ING (+0,1% op EUR72,59) noteerden de 'financials' allemaal in de min. Beleggers maken zich namelijk zorgen over de economische crisis in Argentinië. Als deze crisis zich verder zou verspreiden over Latijns-Amerika, dan kan dat met name ABN Amro behoorlijk treffen. Het concern van bestuursvoorzitter Rijkman Groenink verloor dan ook 1,6% op EUR21,02. Ook Aegon (-1,7% op EUR31,80) en Fortis (-0,2% op EUR27,72) sloten met verlies.

KLM-bestuursvoorzitter Leo van Wijk lonkte gisteren wederom naar British Airways (BA). Volgens Van Wijk is de Nederlandse luchtvaartmaatschappij bereid te fuseren met BA indien de Britten bereid zouden zijn de samenwerking met hun Amerikaanse partner American Airlines daarvoor op te geven. Beleggers kregen echter geen warme gevoelens bij zijn woorden. De koers van KLM daalde met 1,4% naar EUR21,05.

In de Midkap viel verder de forse daling van Unit4 op. De softwareproducent verloor 5,1% op EUR13,85. ABN Amro bracht een somber rapport uit over Randstad. Volgens de bank hoeft van het uitzendconcern dit jaar weinig te worden verwacht. Op de beurs werd daar gisteren echter niet naar geluisterd. Randstad won namelijk 3,2% op EUR13,10.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.