De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Koortsachtig overleg
staakt-het-vuren in Israël

   
 

JERUZALEM - Israël voert sinds gisteren koortsachtig intern top-overleg over het wel of niet handhaven van het staakt-het-vuren, dat onder enorme druk is komen te staan nadat maandag twee joodse kolonisten door Palestijnen werden doodgeschoten. Israël zal daar vandaag een beslissing over nemen. Dit verklaarde een woordvoerder van premier Ariel Sjaron, Raanan Gissin.

Vorig week kwamen Israël en de Palestijnse Autoriteit na bemiddeling door de Amerikaanse gezant, CIA-directeur George Tenet, een staakt-het-vuren overeen dat een einde moest maken aan negen maanden van geweld.

"Wij houden ons aan de overeenkomst, maar de Palestijnen niet. We kunnen zo niet verder gaan", aldus Gissin. In Madrid zei de Palestijnse leider Jasser Arafat dat joodse kolonisten, die wonen op door Israël bezet land, verantwoordelijk zijn voor het geweld. "Helaas, beschermen sommige Israëlische troepen hen", aldus Arafat.

Van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, die in het recente verleden een vertrouwensband met Arafat had opgebouwd, kreeg de Palestijnse leider dit keer geen steun. Op een bijeenkomst van ambassadeurs van de EU-lidstaten in Jeruzalem zei hij dat de Palestijnen het staakt-het-vuren meer dan 50 keer hadden geschonden. "De situatie is ernstig en ik denk dat alle partijen een uiterste inspanning moeten doen, vooral de Palestijnen, om de overeenkomst te redden", aldus Peres.

Vandaag komen ook Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen bijeen om met Amerikaanse functionarissen een voorlopig tijdschema op te stellen voor een totale opheffing van de blokkades van Palestijns gebied. De langdurige blokkades hebben de Palestijnse economie bijna tot stilstand gebracht.

Premier Sjaron gaat begin volgende week naar Washington voor overleg met de Amerikaanse president George Bush en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. Dit verklaarde een woordvoerder van het Witte Huis gisteren. Het vredesproces in het Midden-Oosten zal in de gesprekken centraal staan, maar ook andere zaken zullen aan de orde komen.

Op de lucht- en ruimtevaartshow op de Parijs luchthaven Le Bourget heeft Israël gisteren een principe-akkoord ondertekend voor de aanschaf van ruim 50 Amerikaanse F-16 gevechtsvliegtuigen ter waarde van zo'n vijf miljard gulden, die tussen 2006 en 2009 worden geleverd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.