De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Mexico strijdt samen
met VS tegen drugs

door Joost de Haas

   
 

NEW YORK - Alcides Ramón Magana, één van de machtigste drugsbaronnen ter wereld, stond afgelopen week in een telefooncel in de Mexicaanse stad Villahermosa toen hij opeens van alle kanten werd bestormd door zwaarbewapende agenten en militairen. In een reflex trok hij zijn pistool, maar al snel liet hij het wapen vallen. De misdaadbaas die zich jarenlang ongenaakbaar voelde, was eindelijk afgetroefd.

Een militair vliegtuig bracht hem naar de extra beveiligde strafinrichting van Mexico City. Luttele uren later en duizenden kilometers noordelijker ontvouwde justitie in New York een omvangrijke aanklacht tegen Magana, die mede verantwoordelijk wordt gehouden voor de smokkel van 200 ton cocaïne naar de VS met een straatwaarde van circa 5 miljard gulden.

De val van Magana is het jongste voorbeeld van de niet aflatende ijver waarmee Mexico de VS bijstaat in de drugsoorlog. De Mexicaanse president Vicente Fox maakt ernst met de bestrijding van de gevreesde cokekartels en de corrupte politici die van Mexico een ware 'narcostaat' hebben gemaakt. Fox won vorig jaar de verkiezingen met de belofte een eind te maken aan de toenemende invloed van de drugsmaffia in de hoogste regeringskringen. De Mexicaanse maffia deed volgens Fox goede zaken met de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) die al 71 jaar aan de macht was.

Magana weet daar volgens justitie alles van: hij zou met medewerking van voormalig PRI-kopstuk Mario Villanueva de bruisende badplaats Cancun hebben omgetoverd in een draaischijf voor cocaïnesmokkel. Villanueva, ex-gouverneur van de provincie Quintana Roo, is eveneens door justitie in New York aangeklaagd. Hij werd begin mei in Mexico opgepakt nadat hij er twee jaar in was geslaagd uit handen van justitie te blijven.

Het tweetal zou deel uitmaken van de top van het beruchte kartel van Juarez dat jarenlang onder leiding stond van Amado Carrillo Fuentes, beter bekend als 'Lord of the Skies' vanwege de vele luchttransporten van cocaïne waarover hij de regie voerde. Fuentes zou om het leven zijn gekomen bij een mislukte operatie door een plastisch chirurg.

Ook Magana, een oud-politieman, zou cosmetische chirurgie hebben laten uitvoeren; hij was 'weggetipt' door een informant en kon na zijn arrestatie alleen worden geïdentificeerd via vingerafdrukken. Villanueva zou door Magana vorstelijk zijn beloond: volgens justitie ontving hij voor iedere 500 kilogram cocaïne die tussen 1993 en 1996 via zijn provincie werd gesmokkeld een bedrag van 500.000 dollar. Evenals Magana hangt de oud-PRI-politicus uitlevering naar de VS boven het hoofd.

Tunnel

Steeds meer Mexicaanse drugsbazen belanden in Amerikaanse cellen. Zo droeg de regering-Fox vorige week de beruchte crimineel Francisco Rafael Camarena-Macias over aan de Amerikanen. Camarena was het brein achter de bouw van een ingenieuze drugstunnel onder de Mexicaans-Amerikaanse grens. Via een geheime opening, onder een biljarttafel in zijn villa, verdween voor miljoenen aan drugs door de onderaardse gang naar de VS. De narcotunnel was voorzien van elektra en airconditioning.

Het Hooggerechtshof van Mexico stemde vorige maand voor het eerst in met de uitlevering van een staatsburger aan de VS. Het ging om Everardo Paez-Martinez, 'chef distributie' van het Tijuana-kartel dat de drugssmokkel naar Californië beheerst.

Het kartel wordt met strakke hand geleid door twee 'babyface'-playboys, Benjamín Arellano-Félix en zijn jongere broer Ramón. Zij zouden jaarlijks tonnen aan cocaïne, marihuana, heroïne en amfetamine naar de VS smokkelen. Met name Ramón staat bekend als levensgevaarlijk vanwege zijn voorliefde voor 'carne asada' (barbecue), waarbij de lichamen van doodgeschoten tegenstanders soms gaat het om complete gezinnen op brandende autobanden worden gegooid. De Arellano's voelen nu de hete adem van justitie in hun nek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.