De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Italië vreest aanslagen

Van onze correspondent

   
 

ROME - Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vreest voor aanslagen op de wereldleiders die volgende maand naar Genua komen voor een G8-top.

Met het bericht uit Rusland gisteren dat de Saoedische terrorist Osama bin Laden die bijeenkomst wel eens zou kunnen gebruiken om een aanslag te plegen op de Amerikaanse president George Bush, is de angst alleen maar toegenomen.

De vrees zat er sowieso al goed in na de chaotisch verlopen EU-top in Göteborg van afgelopen weekeinde. In Genua wordt nu overwogen om de ontmoeting van de rijke industrielanden op een boot op zee te houden, ver verwijderd van de naar schatting honderdduizend demonstranten die de straten van de Italiaanse havenstad zullen bevolken. Ook wordt gedacht aan een militaire basis als conferentieoord.

De nieuwe Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei eerder dat Genua een ongelukkige keuze is geweest. "Die stad geeft niet voldoende garantie voor veiligheid", aldus Berlusconi. Maar de lokatie voor de top kan niet meer worden gewijzigd.

Boten

Alles zal op zijn kop worden gezet om de stad zo veilig mogelijk te maken. De bewegingsvrijheid zal sterk worden beperkt. Verder moeten een kleine twintigduizend militairen en politieagenten niets aan het toeval overlaten. Uit veiligheidsoverwegingen worden politici en journalisten op boten ondergebracht.

De waarschuwing van een mogelijke aanslag op George Bush is afkomstig van het hoofd van de presidentiële lijfwacht in Rusland. Volgens Jevgeni Moerov bedreigt Bin Laden de Amerikaanse president, "maar we weten vandaag de dag wat internationaal terrorisme is en daarom zijn alle lijfwachten zich aan het voorbereiden."

USS Cole

Een Koeweitse krant meldde gisteren dat Bin Laden, Amerika's 'vijand nummer 1', betrokken is geweest bij de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole. Bij die aanslag in Jemen kwamen zeventien soldaten om het leven. Een videoband, in het bezit van de krant, laat beelden zien van strijders die banden hebben met de in Afghanistan verblijvende terrorist. "Wij danken God voor de dag van onze overwinning, de dag waarop wij de Cole hebben vernietigd," zeggen zij volgens de krant.

De miljardair Osama Bin Laden wordt ook verdacht van de aanslag op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998, waarbij 244 mensen omkwamen. In Jemen zijn gisteren tien mensen gearresteerd die mogelijk plannen hadden voor een aanslag op de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Sanaa. Ook zij zouden contacten hebben met Bin Laden.

De Verenigde Staten had vorige week al het ambassadepersoneel uit Jemen teruggetrokken wegens "zeer ernstig te nemen bedreigingen".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.