D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Sparta viert feestje
zonder glitters

Van onze speciale verslaggever

DEVENTER - Amper tien minuten na de wedstrijd waarin Sparta het KPN Eredivisieschap definitief veiligstelde, was nog maar één feestvierende Spartaan op het veld. Niet zo vreemd, want het duel met Go Ahead Eagles (1-1) had bij spelers en publiek niet bepaald een feeststemming gecreëerd. Na negentig minuten moeizaam voetbal van vooral Sparta-zijde was het resultaat het enige dat beklijfde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Spartaan Silvan Inia torent hoog boven z'n collega's van Go Ahead Eagles uit. (Foto: ANP)
Die ene Spartaan was topscorer Ali Elkhattabi. Het was logisch dat hij het langste bij het vak met meegereisde Sparta-supporters bleef, want de naar AZ vertrekkende Elkhattabi speelde tegen Go Ahead zijn laatste wedstrijd voor de Rotterdammers.

"Al met al is het toch een mooi afscheid geworden. We zijn te slap begonnen, maar in de rust hoorden we dat Excelsior al met 3-0 voorstond bij Cambuur. In de tweede helft hadden we iets meer vertrouwen en speelden we beter. Gelukkig heb ik nog een doelpunt kunnen maken", aldus Elkhattabi, die met vijf treffers topscorer van de nacompetitie is geworden.

Het doelpunt van Elkhattabi op aangeven van Michel Langerak was de gelijkmaker. Sparta was al binnen een kwartier op achterstand gekomen. De getalenteerde Ugur Yildirim haalde de achterlijn, zette voor en bij de tweede paal kon Dick Schreuder binnen koppen.

Sparta stelde daar weinig tegenover. Mede doordat spits Dennis de Nooijer niet in het stuk voorkwam. De Zeeuw in de rust vervangen door Bram Marbus is in de combinatie nog altijd een bovenmodale speler, maar een spits wordt ook beoordeeld op zijn doelpunten. En in dat opzicht heeft De Nooijer die zowel in de competitie als in de nacompetitie niet wist te scoren voor Sparta teleurgesteld.

Op momenten dat Sparta toch gevaarlijk werd (kopbal Silvan Inia, schuiver Nourdin Boukhari), stond Go Ahead-doelman René Grotenhuis op zijn post. Na rust kwam Sparta met tien man te staan omdat arbiter Henny de Graaf Inia voor een nogal licht vergrijp wegstuurde. Het afscheidscadeau van Elkhattabi was een van de weinige hoogtepunten van de tweede helft.

Een dieptepunt was er ook. Vlak voor tijd begrepen Boukhari en Anders Nielsen elkaar niet bij een vrije trap. "Typerend voor ons spel vandaag", vond Sparta-trainer Willem van Hanegem. "In het algemeen ben ik tevreden over ons spel in de nacompetitie. Maar ik ben niet tevreden over die wedstrijd van vandaag. Dit was verschrikkelijk om te zien."

Go Ahead Eagles - Sparta 1-1 (1-0). 12. Schreuder 1-0, 63. Elkhattabi 1-1. Scheidsrechter: De Graaf. Toeschouwers: 3500. Rode kaart: 55. Inia (Sparta). Gele kaart: Rudge, Mendes da Silva (Sparta). Sparta handhaaft zich in KPN Eredivisie.