De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
zo 17 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Leegloop volgt bij Fortuna na behoud KPN Eredivisieschap

door Jeroen Kapteijns

   
 

VELSEN - Fortuna Sittard heeft zich verzekerd van nog een seizoen in de KPN Eredivisie. De Limburgers, die zich struikelend door de nacompetitie bewegen, zagen op de voorlaatste speeldag van groep A ineens alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Zelf boekte de club een gelukkige 3-1 zege bij Telstar, terwijl concurrent FC Volendam onderuit ging in Zwolle.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Ronald Hamming en Rol f Landerl vieren feest vanwege het verlengde verblijf van Fortuna Sitt ard in de KPN Eredivisie. (Foto: MARTIN MOOIJ)
"Kampioenen. Kampioenen", scandeerden de meegereisde supporters van Fortuna. Hun club heeft weliswaar de nacompetitie gewonnen, maar daarin allerminst als een kampioen gespeeld. "We hebben het veel moeilijker gehad dan we het zouden moeten hebben", toonde Fortuna-doelman Ruud Hesp zich realistisch. "In de nacompetitie hebben we hetzelfde probleem gehad als in de reguliere competitie. Onze ploeg is niet goed genoeg om wedstrijden simpel uit te spelen."

De keeper die nog maar kortgeleden onder de lat stond bij Barcelona, hield Fortuna (begroting van 13 miljoen) tegen Telstar (begroting van 2,8 miljoen) meermalen op de been. De ploeg die enkele dagen eerder tegen FC Volendam nog zo gedreven speelde, acteerde op Sportpark Schoonenberg in een te laag tempo en werd van meet af aan uit het evenwicht gebracht door een veel feller Telstar.

De thuisploeg kreeg binnen tien minuten een pracht van een mogelijkheid op de 1-0 toen Michel van Oostrum vanaf de strafschopstip mocht aanleggen. Hesp redde evenwel. Fortuna moest het vooral hebben van dode-spelmomenten. Vlak voor rust kopte Ronald Hamming raak uit een vrije trap van Jan van Halst. De 1-0 deed geen recht aan het spelbeeld.

Na rust veranderde er weinig. Fortuna toonde zich wel iets strijdlustiger, maar kansen bleven uit. De 2-0 viel opnieuw uit een vrije trap. Edwin Hermans bezorgde de bal bij Nenad Bjekovic. De buit leek binnen voor Fortuna, maar de Limburgers hadden buiten Arvid Smit diens transfer naar Bologna is van de baan gerekend. De middenvelder bekroonde een indrukwekkende rush over de gehele rechterkant van het veld met een treffer. Een actie die zoveel kracht kostte dat hij met een zware krampaanval moest uitvallen. In de slotfase bouwde Landerl de voorsprong nog uit naar 3-1.

Toon Beijer, interim-trainer van Telstar, keek ondanks de nederlaag positief terug op de wedstrijd. "Mijn ploeg heeft met opgeheven hoofd het veld kunnen verlaten. We waren bijna een stuntploeg geweest. Op drie cruciale momenten echter houdt Hesp hen in de wedstrijd."

Fortuna-trainer Frans Thijssen van wie deze week duidelijk wordt of hij blijft erkende goed te zijn weggekomen. "Het voetbal was niet goed, eigenlijk gewoon slecht. We voetbalden als in een vriendschappelijk partijtje. Voor hetzelfde sta je bij rust met 2-0 achter en dan was het een heel ander verhaal geworden."

Nu lijkt het 'eind goed, al goed' voor Fortuna. Toch zijn de zorgen om de toekomst allerminst achter de rug. Behalve over het aanblijven van Thijssen is er ook onduidelijkheid over de invulling van de selectie. De contracten van Wim Kiekens, Robert Roest en Ruud Kool worden niet verlengd. Van Halst vertrekt sowieso, terwijl het hoogst onzeker is of Fritz Emeran en Bjekovic behouden zullen blijven. "Heel wat jongens gaan weg. Er zal daarom flink wat moeten gebeuren. Zeker als je bedenkt hoe moeilijk we het met deze ploeg hebben gehad dit jaar", luidt Hesp alvast de noodklok.

Telstar - Fortuna Sittard 1-3 (0-1). 42. Hamming 0-1, 56. Bjekovic 0-2, 59. Smit 1-2, 90. Landerl 1-3. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 3200. Gele kaart: Schenkel (Telstar), Hermans, Bjekovic (Fortuna).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 17 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.