De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 18 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Protest in Göteborg
tegen politie

Van onze speciale verslaggevers

   
 

GÖTEBORG - De Zweedse nationale politiechef Sten Heckscher wijst elke blaam af voor het ontoereikende politieoptreden tijdens de hevige rellen in Göteborg rondom de EU-top. Heckser vindt dat zijn mensen een 'fantastische prestatie' hebben geleverd, zo zei hij zaterdag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Anti-EU-demonstranten in Göteborg hebben hun mond afgeplakt, uit protest tegen de uiterst gewelddadige botsingen met de politie, afgelopen vrijdag. (Foto: EPA)
Terwijl de winkeliers in het zwaar gehavende centrum van Göteborg naar schatting twintig miljoen gulden schade te verwerken krijgen en er in het ziekenhuis een door politiekogels getroffen demonstrant nog steeds in coma ligt, verklaarde Heckscher zich 'zeer tevreden' met het politieoptreden. "We zijn geslaagd in onze hoofdtaak, het congrescentrum en de regeringsleiders beschermen en het mogelijk maken van vreedzame demonstraties", aldus Heckscher. Strategie

De politici willen een dergelijke geweldsuitbarsting aan hun voordeur nooit meer mee maken. De Zweedse premier Göran Persson sprak van "een regelrechte aanval op de democratie die wij niet meer kunnen tolereren." Hij gaat met de Belgen in overleg, die vanaf juli het EU-voorzitterschap overnemen, om een strategie te ontwikkelen tegen dit soort gewelddadige uitwassen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, opperde om net als bij de voetbalrellen van Euro 2000 de grenzen tijdelijk te sluiten voor relschoppers die afkomen op politieke evenementen. De Belgische premier Verhofstadt verzekerde dat de Belgische politie alle middelen uit de kast zal halen om in december de EU-top in het Brusselse Laken vreedzaam te laten verlopen.

De Brusselse politie heeft bijna dagelijks te maken met demonstraties en beschikt over waterkanonnen, traangas en Spaanse ruiters. Heckscher verdedigde het uitblijven van waterkannonnen van Zweedse zijde met het verbijsterende argument dat dit de riolering zou beschadigen, terwijl traangas ongezond is voor iedereen en in ventilatiesystemen blijft hangen. Dat de politie daarentegen wel met scherp op de menigte heeft geschoten, is volgens hem perfect verdedigbaar.

De politiechef betreurde wel dat hij niet over meer mensen kon beschikken. Bij de aanvang van de zware rellen was slechts 1500 man ingezet. Dankzij versterkingen uit het hele land steeg dat aantal uiteindelijk tot 4.000 agenten, een kwart van de totale Zweedse politiemacht.

In totaal zijn er 550 arrestaties verricht, onder wie veel Duitsers, Russen, Esten en ook enkele Nederlanders. Rond de 75 demonstranten raakten gewond en 20 agenten.

Drie demonstranten twee Zweden en een Duitser werden neergeschoten door in het nauw gedreven politieagenten. Een in de buik geraakte demonstrant werd geopereerd aan zijn beschadigde lever en nieren. De toestand van de 19-jarige zoon van een Göteborgse arts is nog steeds kritiek.

Dankzij de versterkingen wist de Zweedse politie zaterdag een nieuwe demonstratie met zo'n 20.000 deelnemers wel in het gareel te houden. Tot ernstige ongeregeldheden kwam het niet meer. Zondagmiddag was Göteborg al weer schoongeveegd en namen de 'ramptoeristen' bezit van de terrasjes.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 18 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.