De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 18 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Rusland telt weer
mee op de Balkan

Van onze correspondent

   
 

PRISTINA/BELGRADO - President Vladimir Poetin heeft gisteren bij een onverwacht bezoek aan Kosovo, de Russische invloedssfeer op de Balkan aanzienlijk versterkt.

De komst van Poetin naar de door de NAVO en de VN bestuurde Servische provincie spoort met Ruslands ongerustheid over de uitbreiding oostwaarts van de NAVO en zijn herhaalde kritiek op KFOR, de door de NAVO geleide vredesmacht in Kosovo. De 3000 Russische soldaten van de vredesmacht kregen gisteren bezoek van hun president.

In Pristina kwam Poetin "eens kijken wat voor soort samenwerking er bestaat" met de NAVO, nadat hij zaterdag in Slovenië bij zijn ontmoeting met de Amerikaanse president George Bush samenwerking met de westerse alliantie niet had geschuwd.

Moskou is allang ontevreden over de aanpak van de NAVO op de Balkan en neemt het geregeld op voor zijn Slavische broeders, zoals de Serviërs en de Macedoniërs. Poetin zei in Pristina, en eerder in Belgrado, waar hij de Joegoslavische president Vojislav Kostunica bezocht, dat de NAVO de Slavische regeringen op de Balkan te veel dwingt om in te stemmen met de verlangens van anderen, zoals de Albanese opstandelingen in Macedonië.

Instabiliteit

In Belgrado noemden Poetin en Kostunica gezamenlijk de etnisch Albanese opstandelingen de hoofdschuldigen voor de groeiende instabiliteit op de Balkan. "De stabiliteit van de regio is serieus in gevaar door nationale en religieuze intolerantie en extremisme en dat is de voornaamste bron van problemen in Kosovo", aldus Poetin, die opriep alle "terroristen" te ontwapenen.

Poetin kwam met een door Kostunica omarmd plan voor regionale stabiliteit, waarbij Moskou het voortouw wil nemen voor een Balkan-conferentie die eens en voor altijd de "nu bestaande nieuwe" grenzen moet vaststellen en de rechten van minderheden moet waarborgen.

"We beschouwen het als buitengewoon gevaarlijk en desastreus om ook maar te willen praten over een mogelijkheid te grenzen te veranderen. Als we dit proces niet stoppen, komt er nooit stabiliteit in de regio", aldus Poetin. Hij leek daarmee ook een streep te willen halen door het streven naar een eigen staat van de Albanese meerderheid in Kosovo en Albanese minderheden in Servië en Macedonië.

De Slavische volkeren op de Balkan voelen zich in toenemende mate gesteund door hun grote broer Rusland en lopen steeds meer te hoop tegen de dictaten van de NAVO om toe te geven aan met name de Albanezen op de Balkan. Poetin veroordeelde, een dag na zijn vriendelijke top met Bush, de westerse aanpak in Kosovo en Macedonië. "Er zijn al te veel concessies gedaan aan de radicalen", aldus de Russische president.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 18 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.