De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 18 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Smit Tak krijgt
opdracht US marine

Van onze Rotterdamse redactie

   
 

ROTTERDAM - Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Tak gaat het Japanse visserij-opleidingsschip Ehime Maru lichten dat vier maanden geleden voor de kust van Hawaii is gezonken na een aanvaring met de Amerikaanse onderzeeër USS Greenville en nu op een diepte van ruim 600 meter ligt.

De Nederlandse berger zal het scheepswrak in augustus van de oceaanbodem takelen en het vaartuig naar ondieper water slepen vlak voor de kust bij Honoloeloe.

Vervolgens zullen duikers in het wrak op zoek gaan naar de lichamen van de negen leerlingen en bemanningsleden die sinds de ramp zijn vermist, om deze te bergen. De vissersboot zal na deze operatie ver uit de kust op de zeebodem worden achtergelaten.

Risico

"Alhoewel de marine er zeker van is dat de operatie met succes kan worden uitgevoerd, is de lichting niet zonder risico en kan succes niet worden gegarandeerd", aldus een uitgegeven verklaring van de Amerikaanse Pacifische Vloot. Mocht het lichten niet lukken, dan zal het opleidingsschip blijven liggen op zijn huidige plaats.

Het plan voor het lichten van het opleidingsschip zal de Amerikaanse admiraal in Japan, Robert Chaplin, eerst bespreken met de familieleden van de negen omgekomen Japanners. Vanuit Japan is er zware druk op de Amerikanen uitgeoefend om het schip te lichten en de slachtoffers te bergen.

Smit Tak heeft voor het lichten van het Japanse opleidingsschip de hulp ingeroepen van het Amerikaanse bedrijf Halliburton Co dat het hefschip levert. Nadat het schip gelicht is en de lichamen geborgen, zullen duikers het schip weer hermetisch afgrendelen waarna het 25 kilometer zuidelijker zal worden afgezonken op een diepte van meer dan 2000 meter.

Het groene licht voor de operatie werd gegeven nadat de Amerikaanse marine na een milieustudie van drie maanden had geconcludeerd dat het lichten van de Ehime Maru geen significant invloed zou hebben op ecosysteem van de zee nabij Hawaii.

Berger Smit Tak wil niet reageren op het bericht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 18 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.