De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 18 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  CDA bij coalitie buitenspel

Van onze parlementaire redactie

   
 

SINT MAARTEN/DEN HAAG - De grootste regeringspartijen, PvdA en VVD, zetten het CDA volledig buitenspel als coalitiepartner in een volgend kabinet. PvdA-fractievoorzitter Melkert en VVD-minister Jorritsma hielden het afgelopen weekeinde afzonderlijk van elkaar een vurig pleidooi voor een derde paars kabinet.

Voor de VVD is het niet noodzakelijk dat D66 in 2002 deelneemt aan Paars III. De PvdA wil de democraten juist wel laten meeregeren, zelfs als ze worden gehalveerd van 14 tot 7 zetels.

Verschillend

PvdA-kroonprins Melkert deed zijn uitspraak tijdens zijn bezoek aan de Antillen. Hij neemt hiermee afstand van de beweging binnen de PvdA, onder aanvoering van zijn rechterhand vice-fractievoorzitter Duivesteijn, die juist keihard inzet op een kabinet met CDA en GroenLinks.

VVD-minister Jorritsma (Economische Zaken) ziet oppositiepartij CDA op dit moment niet als een serieuze regeringspartij. Ze noemt de partij van Jaap de Hoop Scheffer "instabiel". Volgens de liberale bewindsvrouw is het veel te onduidelijk waar het CDA voor staat. "Het is zo verschillend. Ik weet niet precies welke kant het opgaat", aldus de vice-premier gisteren voor de radio.

Geknapt

Volgens Jorritsma heeft het CDA veel paarse bewindslieden tegen zich in het harnas gejaagd door de opstelling in het debat over de vuurwerkramp in Enschede. Het CDA liet Defensie-minister De Grave toen als een baksteen vallen. "Blijkbaar is er iets geknapt bij een aantal ministers. Het was heel raar dat het CDA plots de pijlen richtte op Frank de Grave. Dat kwam ook als een duveltje uit een doosje." Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) noemt het CDA sindsdien "een hol vat".

Volgens Melkert ligt samenwerking met de VVD voor de hand als de liberalen akkoord gaan met meer geld voor onderwijs, zorg en veiligheid. Hij tilt zwaar aan de deelname van D66. Melkert wijst erop dat hij de lijmpoging na de Nacht van Wiegel nadrukkelijk wenste. De VVD wilde volgens Melkert toen al zonder D66 doorgaan.

Melkert is bovendien niet somber over de kansen van D66 bij de komende verkiezingen. Minister Borst (Volksgezondheid) is in zijn ogen geen blok aan het been van de kleinste coalitiepartij. Als in de komende maanden de basis voor een nieuw zorgstelsel wordt gelegd, dan kan de bijna 70-jarige bewindsvrouw dat van Melkert op haar conduitestaat schrijven.

Jorritsma houdt het in tegenstelling tot Melkert voor mogelijk dat PvdA en VVD het samen gaan proberen, zonder D66. Ze rekent erop dat haar partij meer dan 41 zetels gaat halen. Ook PvdA-fractievoorzitter Melkert blinkt van zelfvertrouwen omdat de partij historisch gezien er nog nooit zo goed heeft voorgestaan in de opiniepeilingen. Volgens Melkert heeft de PvdA na de verkiezingen van 1994 en 1998, waarbij Kok zeer nadrukkelijk het gezicht was van de partij, nu meer te bieden aan de kiezers.

De agenda van de socialisten om meer te investeren in zorg, onderwijs en veiligheid slaat volgens hem zeer goed aan bij het electoraat. Daarnaast is het aantal gezichtsbepalende figuren bij de PvdA naast Kok aan het toenemen. Daarbij noemt Melkert expliciet de staatssecretarissen Bos en Benschop.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 18 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.