De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Technologie in herstel
   
 

AMSTERDAM - De technologiewaarden lagen gisteren opeens goed op het Damrak. Zelfs KPN kon zich onttrekken aan de malaise, hoewel KPNQwest veel harder steeg. De winstwaarschuwing van Wessanen viel natuurlijk slecht maar de obligaties konden weer een fractie aantrekken. Per saldo sloot de AEX index met een winst van 4,68 punten op 576,74.

KPN wist dus de neergang althans tijdelijk om te buigen in een stijging. Vandaag beantwoordt topman Paul Smits vragen van verontruste werknemers en misschien komt daarbij meer duidelijkheid over de plannen voor de zeer nabije toekomst. De pers is daarbij overigens in het geheel niet welkom en dat is een veeg teken. De koers van KPN steeg gisteren 32 eurocent naar EUR6,80 en dat was bijna 5% herstel. De omzet was weer enorm met bijna 36 miljoen stuks (dubbelgeteld).

Het nieuws rond KPN is nog steeds niet goed. Het ratingbureau Standard & Poor's overweegt om de waardering voor de schulden van KPN weer eens te verlagen. Volgens deze organisatie zal het KPN niet lukken om voor het eind van het jaar de schuld van EUR23 miljard terug te brengen naar rond de EUR17 miljard.

Dinsdag bood de Nasdaq flink weerstand en overwon een eerder inzinking. Daaruit putten de beleggers hier kennelijk moed want de technosector was opeens in trek, deels ook vanwege baissedekkingen. KPNQwest won ruim 10%, namelijk EUR1,04 op EUR11,11. ASML schreef EUR1,28 bij op 29,14 en Getronics werd 14 eurocent duurder op EUR5,36. Philips kwam niet verder dan 7 eurocent winst op EUR30,79 hoewel reeds een hele euro hogere koers op het bord stond gedurende de handelsdag. Versatel werd 8% duurder op EUR4,04 maar UPC moest toch nog een eurodubbeltje inleveren op EUR4,80. CMG herstelde slechts een eurodubbeltje op EUR6,10.

Wessanen was geheel uit de gratie. Reeds jarenlang zit vrij weinig schot in de koers maar toch was de richting heel geleidelijk omhoog. Gisteren echter kwam er een koude douche voor beleggers: de nettowinst over 2001 zal een stuk lager uitvallen dan die van vorig jaar (EUR98,4 miljoen). Het bedrijf heeft nu weer te lijden van hogere grondstofprijzen, de groei in de VS vertraagt, de verkoop van de zuivelbedrijven Marigold en Crowley in de VS gaat niet zo snel als verwacht. Wel heeft Wessanen nu besloten haar volledige 35%-belang in Campari te verkopen als dat bedrijf naar de beurs gaat. Dat kan de kas natuurlijk wel aardig spekken. Maar beleggers namen teleurgesteld afscheid en de koers duikelde 80 eurocent naar EUR13,20. De omzet was bijna 1,8 miljoen stuks, fors voor dit fonds.

De koersveranderingen van de fondsen op de AEX en de Midkap waren aan de kleine kant. De banken en verzekeraars wonen een stuiver tot een paar dubbeltjes. Bij de uitgevers gold hetzelfde, zij het dat VNU 52 eurocent omlaag moest naar EUR46,02. De uitgever heeft een nieuwe business group gevormd maar dat maakte geen indruk. De verkoop van de bladen laat nog maar steeds op zich wachten.

Van de voedingsfondsen won alleen Unilever een eurokwartje, maar Heineken en Numico moesten terug. Kon. Olie werd wel 30 eurocent duurder op EUR72,30, maar Buhrmann werd nog eens 19 eurocent minder waard op EUR18,30. Ahold klom daarentegen 46 eurocent omhoog naar EUR36,62.

Ook op de Midkap viel niet veel te beleven. Corus wist een eurostuiver te winnen omdat zakenbank JP Morgan met een koopadvies voor het staalconcern kwam. De bank verwacht dat Corus volgend jaar weer winst zal gaan maken vanwege de stijgende staalprijzen en kostenreducties bij het staalconcern. Het koersdoel werd gezet op 91 pennies. Gisteren was de slotkoers in Amsterdam EUR1,15 en dat wel bij een omzet van bijna 27 miljoen stuks.

Laurus verloor een eurostuiver op EUR7,05. Laurus België gaat nu ook drastisch reorganiseren en gaat haar zeven winkelformules daar terugbrengen naar twee: Konmar en Spar. De overgang naar ongeveer 150 Konmar-winkels en 350 Spar-winkels zal drie jaar in beslag nemen en wordt door Laurus België geheel uit eigen middelen gefinancierd.

Op de lokale markt viel beddenfabrikant Dico op met een koersval van ruim 14% op EUR8,50. Een duidelijke reden daarvoor konden beurshandelaren niet verzinnen.

Peter van der Tuin



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.