De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Tsjizjov in het nauw

Van onze dammedewerker

   
 

DELFT - Onder de deelnemers van het 'Delft kennisstad damtoernooi' dat gisteren in de Zuid-Hollandse stad van start is gegaan bevinden zich prominente toppers. Naast de Russische wereldkampioen Alexei Tsjizjov (36) spelen drie oud-wereldkampioenen mee en het gezelschap wordt gecompleteerd door enkele Zuidhollandse toppers uit Delft.

In het toernooi wordt voor het eerst gebruik gemaakt van de zogenaamde 'Delftse puntentelling', waarbij een winstpartij meer wordt beloond en een voordelige remise in een puntenoverwinnig kan resulteren. De plaatselijke damclub werkt al vijf jaar met een dergelijke telling, maar de KNDB en de FMJD (Werelddambond) werken nog met de traditionele puntentelling (2-0 bij winst en 1-1 bij remise). In het kader van de gemeentelijke campagne, waarin innovatie een belangrijk sleutelwoord is, komt Delft voor het eerst in een internationaal treffen met deze vernieuwing. Er zijn plannen om iedere twee jaar een internationaal damtoernooi te realiseren.

Voordrachtskunstenaar Mees van den Bosch en kunstenaar-dammer Henk de Witt zijn de grote animators van het Delftse toernooi. Wereldkampioen Tsjizjov had het in de eerste ronde niet gemakkelijk tegen zijn 60-jarige landgenoot, oud-wereldkampioen Watsjeslav Tsjegoljev, die ooit de jongste wereldkampioen (1960) was. De oudste deelnemer verzaakte een voordelige remise, wat hem een puntenoverwinning van 3-1 gebracht zou hebben (2-2).

De snelste complete winst werd geboekt door de Wit-Russische oud- wereldkampioen Anatoli Gantwarg, die vorige maand opnieuw het Spaanse damtoernooi in Salou op zijn naam schreef.

In het middenspel leek tegenstander Ed Holstvoogd (58) ooit Nederlands grote belofte, maar vooral bekend als voormalig Teleac-damcursuspresentator en bestuurslid van het demissionaire bestuur van de Werelddambond vrijwel gelijkwaardig te staan. Gantwarg kwam evenwel in de slotfase tot overwegend terreinvoordeel en won overtuigend (0-5).

Een regelmatige zege werd vervolgens geboekt door de Moskoviet Alexander Schwarzman, die eerder dit jaar zijn wereldtitel verloor in de Russische hoofdstad. Veelvoudig Delfts kampioen en nationaal subtopper Henk de Witt, kreeg een voor hem lastige opening op het bord en kwam de hele partij onder druk te staan. In hevige tijdnood bekroonde de Rus zijn voordeel met een winnende combinatie (5-0).

Uitslagen 1e ronde (experimentele telling):Schwarzman - De Witt 5-0, Tsjegoljev - Tsjizjov 2-2, Holstvoogd - Gantwarg 0-5.

Stand aan kop:1/2. Gantwarg en Schwarzman 5 pnt., 3/4. Tsjizjov/Tsjegoljev 2, 5/6. Holstvoogd/De Witt 0.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.