De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rextielbranche herstelt van omzetval in 1999
   
 

AMSTERDAM - De Nederlandse textielindustrie heeft een redelijk jaar achter de rug. Na de tegenvallende resultaten in 1999 liet de branche vorig jaar weer een omzetgroei zien. Met name de sector technisch textiel, met grote spelers als Ten Cate en Gamma Holding, deed goede zaken.

Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Vereniging Textielindustrie Nederland (VTN), die is ontstaan uit een samengaan van Textielvereniging KRL en de Nederlandse Vereniging van Werkgevers in de Textielindustrie (NVWT).

De omzet van de 70 bij de VTN aangesloten ondernemingen steeg vorig jaar met 4,8% tot Hfl.1,94 miljard. De werkgelegenheid daalde daarentegen opnieuw: met 0,4% tot 6215 werknemers. De Nederlandse textielindustrie is mede daardoor qua arbeidsproductiviteit inmiddels Europees koploper.

Desondanks verkeert VTN-secretaris C. Lodiers niet in opperste juichstemming. "Ik maak me geen illusies. Er gaat nog het nodige wegvallen in de Europese textielbranche." Met name in de Zuid-Europese landen zullen volgens hem klappen vallen - de textielindustrie in die regio dreigt het onderspit te delven tegen de Aziatische en vooral Turkse concurrentie.

Maar ook in eigen land is niet alles koek en ei. Zo zal menig Europees textielbedrijf juist uit vrees voor die Turkse en Aziatische bedrijven de nichemarkten op vluchten, waar nu de Nederlandse textielbedrijven opereren.

Op dit moment hebben vooral de textieldrukkerijen het al zwaar. Lodiers: "Die zitten een aantal jaren in een beroerde positie. Deze bedrijven zijn al gesaneerd, maar het water stijgt hen toch naar de lippen. Ik denk niet dat er faillissementen zullen komen, maar wel fusies: niet uit liefde, maar uit noodzaak."

De belangrijkste Nederlandse textieltak, het technische textiel, kreeg vorig jaar wat meer lucht. De omzet bedroeg Hfl.677,3 miljoen, wat neerkomt op een groeipercentage van 7,6 ten opzichte van het moeilijke jaar 1999. De VTN wijst opnieuw op de potenties van deze sector, die "onuitputtelijk" lijken.

Lodiers plaatst wel de kanttekening dat de ontwikkeling van volledig nieuwe producten alsmede innovaties gepaard zullen gaan met grote investeringen. "En menig textielbedrijf is te klein om dat op eigen houtje te betalen", weet hij.

De paringsdans van Ten Cate met het onwillige Gamma Holding, dit voorjaar, toonde dat al aan. Maar ook in Duitsland zijn er nog relatief veel beursgenoteerde textielbedrijven die in hetzelfde schuitje zitten. "Gamma heeft bij ons ook wel geïnformeerd naar bepaalde Duitse partijen", zegt de VTN-secretaris, zonder namen te willen noemen. "Maar of die als geheel beter bij Gamma aansluiten dan Ten Cate? Dat denk ik niet."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.