De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Veemarkten bedreigd met sluiting

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - De eeuwenoude veemarkten worden bedreigd met sluiting. De acht veemarkten die ons land rijk zijn zeggen namelijk absoluut niet te kunnen voldoen aan de strenge eisen die het ministerie van Landbouw hen stelt. Zij dreigen dan ook definitief hun poorten te zullen sluiten.

De sluiting van de veemarkten zou een ramp zijn voor boeren en veehandelaren. Vooral voor schapen- en melkveehouders is de veemarkt erg belangrijk. Daar levert hun vee vaak meer geld op dan bij de grote slachterijen. Zo'n 2000 veehandelaren zijn voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk van de markten.

"De voorwaarden waaraan de veemarkten moeten gaan voldoen, zijn volstrekt ridicuul. Brinkhorst duwt gewoon zijn zin door", zegt woordvoerder Andries Dijkstra van de Groep Nederlandse Veemarkten (GNV). "Zo moeten we bijvoorbeeld de wasserettes voor de wagens overdekken. Zo'n overdekking kost per veemarkt tussen de 1,5 en 2 miljoen gulden."

"Als het ministerie dit doorzet, kun je je afvragen of het nog wel zin heeft om weer open te gaan", zegt Jur Bogaard van de Veemarkt Utrecht. "Helemaal nu het ministerie ons ook het houden van evenementen zoals vlooienmarkten en beurzen verbiedt. Dat is voor ons een belangrijke bron van inkomsten."

Minister Brinkhorst (Landbouw) wil de veemarkten dwingen onder meer dure aanpassingen aan hun inrichting in te voeren. Reden voor de strenge maatregelen is de mond- en klauwzeercrisis. Daardoor liggen de markten al maanden stil. De bewindsman ziet veemarkten als bron voor de insleep van allerlei veeziekten.

Eisenpakket

Naar verwachting zou deze week op een aantal veemarkten weer handel worden gedreven in kalveren en runderen. Maar het eisenpakket van Brinkhorst gooide roet in het eten.

Rein Boersma, voorman van de schapenhouders bij boerenorganisatie LTO-Nederland, betreurt een eventuele sluiting van de veemarkten. "Dat zou een hele slechte zaak zijn, want voor ons is de veemarkt erg belangrijk. Het is de enige plek waar duizenden schapen samen komen en boeren veel keus hebben bij het samenstellen van nieuwe kuddes."

Boersma vindt het vreemd dat de eisen die het ministerie stelt aan de veemarkten strenger zijn dan die van de exportverzamelplaatsen. "En dat terwijl het vee vanaf de veemarkt rechtstreeks naar het slachthuis gaat. Als er al een verspreiding is van ziekte, wordt die meteen in de kiem gesmoord. Vanaf de exportplaatsen wordt vee vervoerd naar andere bedrijven in het buitenland, en zouden er dus strengere eisen moeten gelden."

Het ministerie van Landbouw laat weten niet van plan te zijn de veemarkten met het eisenpakket de finale nekslag toe te brengen. "Nee, dat is niet onze bedoeling. Maar minister Brinkhorst houdt wel vast aan zijn eisen", aldus een woordvoerster.

Op de veemarkten in Doetinchem, Purmerend, Utrecht, Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Den Bosch en Leiden worden jaarlijks 2 miljoen runderen, kalveren, schapen, geiten, en paarden verhandeld. Per jaar wordt er voor 2 miljard gulden omgezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.