De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Oprichter Ackermans stapt plotseling op bij KPNQwest
   
 

AMSTERDAM - Financieel directeur Willem Ackermans is gisteren opgestapt bij KPNQwest. Ackermans, één van de oprichters van de gezamenlijke onderneming van KPN en het Amerikaanse Qwest Communications, zegt zich "op andere zaken te willen gaan richten".

De topman ontkent dat zijn plotselinge vertrek iets te maken heeft met de problemen bij moederconcern KPN. Ackermans wordt opgevolgd door Jeffrey von Deylen (37), die afkomstig is van het eveneens in financiële problemen verkerende Amerikaanse telecombedrijf Global TeleSystems.

Volgens Ackermans vertrekt hij bij KPNQwest, omdat voor de breedbandaanbieder binnenkort een nieuwe fase aanbreekt. Aan het einde van dit jaar heeft de onderneming namelijk een meerjarig investeringsprogramma van circa 2 miljard afgerond en beschikt het in Europa over een glasvezelnet van ongeveer 20.000 kilometer.

Ackermans, die in de tweede helft van de jaren negentig als topman van KPN aan de basis heeft gestaan van KPNQwest, vindt dit een "mooi moment om binnen of buiten de telecomsector" een andere uitdaging aan te gaan. "De opbouwfase is bijna achter de rug. KPNQwest gaat nu een nieuwe periode tegemoet, waarbij het veel nieuwe klanten moet gaan aantrekken. Dat ik nu vertrek, is het beste voor both worlds - voor zowel mezelf als voor het bedrijf dus. Bovendien laat ik KPNQwest in goede handen achter", vertelde hij gisteren op zijn laatste werkdag voor het Nederlands/Amerikaanse concern in een telefonische toelichting.

Dat de topman plotseling vertrekt, terwijl er op het moment veel rumoer is rond de financiële situatie van moederconcern KPN, berust volgens hem puur op toeval. "Afgelopen december heb ik binnen KPNQwest al aangegeven dat ik zou vertrekken. Nu er een geschikte opvolger is gevonden, vind ik het tijd om daadwerkelijk te gaan."

Toch is het opmerkelijk dat Ackermans al de vierde topbestuurder is die in korte tijd zijn vertrek aankondigt bij één van de telecomactiviteiten waarbij KPN betrokken is. Eind maart waren het de KPN-topmannen Patrick Morley (inmiddels bestuursvoorzitter van softwarebedrijf Bwirelezz) en Joop Drechsel, die toe waren aan "een nieuwe uitdaging". Vorige week kondigde directeur W. van den Berg van KPN Mobile aan over te stappen naar ingenieursbureau Arcadis.

Ackermans ontkent eveneens dat er een probleem zou zijn binnen KPNQwest, waarmee hij zich niet zou kunnen verenigen. Analist Philip Scholte (Van der Hoop) denkt evenmin dat er ruzie is in de top van het bedrijf. "Toch geeft het plotselinge vertrek van Ackermans wel wat onrust. Maar KPNQwest heeft een goede vervanger voor hem gevonden."

Scholte vindt dat Ackermans "prima werk" heeft geleverd. "Hij heeft gezorgd voor een sterke balans, voldoende eigen vermogen en voorlopig voor genoeg financiering. Daardoor is KPNQwest in zijn sector één van de best gefinancierde bedrijven."

Ackermans zegt blij te zijn dat de Amerikaan Von Deylen hem opvolgt. "Hij is een absolute vakman." Toch kleeft er een minpunt aan de nieuwe financieel directeur van KPNQwest. Von Deylen heeft de afgelopen 1,5 jaar namelijk gewerkt als financieel directeur van Global TeleSystems, dat eveneens een glasvezelnetwerk in Europa bezit.

Global TeleSystems verkeert momenteel in financiële problemen. Begin deze maand werd de handel in het aandeel stilgelegd op de beurs van New York vanwege zijn ongewoon lage prijs. Ook heeft het bedrijf onlangs noodgedwongen een financiële herstructurering moeten doorvoeren.

Volgens Scholte is Global TeleSystems er slecht aan toe. "Het bedrijf is nog niet failliet. Maar het staat wel op springen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.