De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Commissarissen nemen bij KPN roer over
   
 

AMSTERDAM - Ton Risseeuw en Dougly Eustace moeten het telecomconcern KPN uit het slop trekken. Beide ex-topbestuurders uit het bedrijfsleven (Risseeuw bij Getronics, Eustace bij Philips) gaan zich als commissaris bij KPN veel meer bemoeien met de dagelijkse gang van zaken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
TON RISSEEUW.
Volgens KPN is dat nodig omdat de ontwikkelingen in de telecomsector zo complex zijn. In die situatie moet KPN proberen zijn schuldenlast terug te brengen en zijn strategie uitstippelen. Dat vergt steeds meer aandacht van de raad van commissarissen, zegt het telecomconcern.

Daarom is besloten Risseeuw het voorzitterschap van de Strategy Committee uit de raad van commissarissen te geven. Hij moet zich vooral gaan bezighouden met de advisering over mogelijke partnerships, samenwerking en consolidatie, zegt KPN. Eustace op zijn beurt is tot voorzitter van de Audit Committee benoemd en krijgt tot taak het adviseren op het gebied van schuldenreductie en het afstoten van niet-kernactiviteiten.

Analisten toonden zich ingenomen met de benoeming van de twee zwaargewichten. "Eustace heeft zijn sporen verdiend bij Philips en staat hoog aangeschreven", aldus René Lokenberg, directeur research bij Van der Hoop Effektenbank. Hetzelfde geldt voor Risseeuw, ondanks het feit dat hij medeverantwoordelijk was voor de overname van het Amerikaanse Wang, een acquisitie die Getronics veel geld kostte.

Wat de schuldenreductie betreft kon KPN gisteren een succes melden: voor zijn belang van 21% in het Ierse Eircom is een koper gevonden.

Het is Valentia Telecommunications, een consortium van investeringsmaatschappijen bestaande uit Goldman Sachs, George Soros Equity Fund en Providence onder leiding van de Ierse zakenman Tony O'Reilly. Dit consortium neemt geheel Eircom over.

Valentia biedt naar keuze 1,27 per aandeel in contanten of 1,25 in contanten plus een warrant op de gewone aandelen Valentia. Als KPN het bod in contanten neemt, levert dat het concern 588 miljoen (Hfl.1,3 miljard) op. Neemt men ook warrants dan kan dat oplopen tot 605 miljoen. KPN verkocht al eerder zijn belang in de mobiele dochter Eircell aan Vodafone. Daarvoor kreeg KPN 220 miljoen aandelen Vodafone, die thans een waarde vertegenwoordigen van circa 637 miljoen (Hfl.1,4 miljard).

KPN is ruim een half jaar op zoek geweest naar een koper voor zijn belangen in Ierland. De activiteiten daar rekende het concern niet langer tot zijn core-business. Hetzelfde was het geval met meer dan 20 andere Europese activiteiten.

Topman Paul Smits had goede hoop, dat verkoop hiervan dit jaar 5 miljard zou opbrengen, wat gebruikt kon worden ter verlichting van de schuldenlast. Deze bedraagt thans meer dan 23 miljard.

Financieel directeur Henderson moest bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal echter melden, dat het streefbedrag van 5 miljard dit jaar niet gehaald zal worden. De hele telecomwereld is getroffen door de malaise en potentiële kopers staan niet te trappelen.

De geruchtenmachine rond KPN draaide overigens het afgelopen weekeinde op volle toeren. Het Duitse ochtendblad Handelsblatt wist te melden dat KPN niet uitsluit dat een deel van het belang in Duitse E-Plus wordt verkocht. Aanvankelijk werd door KPN ontkend dat verkoop van E-Plus een van de overwegingen van de raad van bestuur was. Maar nadat financieel topman Maarten Henderson zich vorige week al in soortgelijke bewoordingen uitliet, benadrukte een woordvoerder van het concern gisteren nog eens dat 'over alles wordt nagedacht' als het gaat om mogelijkheden om de schuldenlast van 23,2 miljard te verlichten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.