De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN zwak, KLM omhoog
   
 

AMSTERDAM - De telecomfondsen hebben het gisteren op de eerste beursdag van de week opnieuw moeten ontgelden. Bij grote omzetten moesten de noteringen in deze sector weer terug. KPN kwam daarbij zelfs even onder de EUR7, maar trok later toch weer wat aan.

De AEX-index sloot 6,8 punten lager op 581,84. Tot de winnaars behoorde KLM en Kon. Olie.

In het geruchtencircuit was dit keer KLM het gesprek van de dag. De luchtvaartmaatschappij zou met British Airways gesprekken over een fusie hebben heropend, wist de Britse Sunday Times het afgelopen weekeinde te melden. BA-directeur Rod Eddington zou volgens de krant daartoe het initiatief hebben genomen. KLM sprak het bericht echter tegen. Er zijn wel gesprekken geweest, maar die gingen niet over een fusie, verzekerde een woordvoerder.

Er zou alleen gesproken zijn over mogelijke samenwerking op deelgebieden. Vorig jaar zagen de twee hun fusiebesprekingen stranden. Een analist van Effectenbank Stroeve acht de kans, dat er dit keer wel een fusie uit de onderhandelingen rolt, gering. In feite is er niets veranderd aan de situatie van vorig jaar. Toen weigerde KLM de Nederlandse nationaliteit op de geven in verband met de daaraan verbonden landingsrechten. De koers van het aandeel steeg niettemin 70 eurocent tot EUR23.

KPN was weer in mineur. Nadat de koers even door de EUR7-grens was gezakt (EUR6,91) krabbelde de notering later op tot EUR7,17, dat was per saldo EUR0,17 verlies. Gisteren kon het telecomconcern melden dat er overeenstemming is over de verkoop van het 21% belang dat KPN in de Ierse Eircom heeft. Het consortium van investeringsmaatschappijen Valentia betaalt het Nederlandse concern daarvoor EUR588 miljoen, wat een belangrijke aanzet is tot de afbouw van de schuldenlast van EUR23 miljard.

Maar meer dan een aanzet is het niet, verzuchtte een handelaar. "Er zal nog veel meer moeten gebeuren willen beleggers het vertrouwen in het telecomconcern weer terugkrijgen." Binnen de raad van commissarissen is het intussen 'alle hens aan dek': ex-Getronics topman Risseeuw gaat zich dagelijks bemoeien met eventuele samenwerking en partnerships, ex-Philips topman Eustace met de schuldenlast.

De weerstandsgrens van EUR7 maakt het wel moeilijker voor de hedgefunds. Die zijn de afgelopen weken massaal 'short' gegaan: ze hebben aandelen verkocht die ze nog niet hebben, maar die ze later alsnog hopen te kopen tegen een lagere prijs als ze tot levering van de stukken moeten overgaan.

Communicatief geklungel, paniekvoetbal, zwak management. Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, laat in zijn column in gratis ochtendkrant Sp!ts geen spaan heel van het beleid van de KPN-top. Toch vindt hij, gezien de fundamentele positie van het concern, de koersreactie overdreven. Beleggers moeten voorlopig geduld hebben, zegt hij.

Het voortbestaan van de onzekerheid over de claimemissie vindt De Vries zwak management. Als een van de geruchten juist zou zijn dat KPN de mobiele tak, het Duitse E-Plus of zelfs het vaste net in de verkoop wil doen, dan is er volgens De Vries sprake van paniekvoetbal.

Ook telecomfonds KPNQwest was gisteren weer aangeboden. Gisteren werd bekend dat financieel topman Willem Ackermans plotseling bij het concern is opgestapt omdat hij 'op zoek is naar een nieuwe uitdaging'. Ackermans was een van de initiatiefnemers van de joint venture KPNQwest en onder zijn leiding ging de onderneming twee jaar geleden naar de beurs. Het fonds sloot EUR1,16 lager op EUR11,18.

De overstromingen in de Amerikaanse oliestaat Texas hebben er toe geleid dat de olieprijzen weer oplopen. Kon. Olie profiteert daarvan en de koers van het aandeel sloot gisteren EUR0,40 hoger op EUR72,22.

In de uitgevershoek was VNU EUR1,23 lager op EUR47,11. De verkoop van de tijdschriftengroep blijkt meer tijd in beslag te nemen dan het concern had gedacht. Aanvankelijk was juni de geplande verkoopdatum, nu wordt juli genoemd.

Een van de gegadigden zou het Amerikaanse mediaconcern Hearst zijn. Deze zou een bedrag van EUR1,2 miljard willen neertellen voor de tijdschriftengroep. Dat is niet al te veel (1,5 keer de omzet over 2000), want VNU wil de opbrengst van zijn tijdschriftengroep gebruiken voor financiering van de overname van vorig jaar van marktonderzoeker ACNielsen. Daarmee was $2,3 miljard gemoeid, wat voorlopig gefinancierd werd met leningen. Analisten vrezen overigens dat de verkoopprijs onder druk staat door teruglopende advertentie-inkomsten en oplage.

Detailhandelsconcern Laurus heeft volgens het vakblad Distrifood minder succes met zijn nieuwe Konmar-formule dan gedacht. De koers zakte EUR0,40 tot EUR7,10.

Kabelbedrijf UPC schijnt eindelijk vooruitgang te boeken bij de introductie van de opzetkastjes voor interactieve tv. Van deze kastjes wil UPC er eind dit jaar een kwart miljoen in de Nederlandse huiskamers hebben staan. Nu is men begonnen met het testen van de software. Die leverde tot nu toe de nodige problemen op. Maar mochten de proeven slagen dan denkt UPC een belangrijke nieuwe inkomstenbron te hebben aangeboord. Voor UPC betaalde men bij het sluiten van de markt echter weer EUR0,24 minder op EUR5,06.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.