De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  "Uitbreiding EU niet vertraagd"

Van onze correspondent

   
 

LUXEMBURG - Ondanks de uitslag van het Ierse referendum wordt er niet opnieuw onderhandeld over de tekst van het Verdrag van Nice. De uitbreiding van de Europese Unie naar het Oosten moet gewoon doorgaan volgens het afgesproken tijdschema. Dat hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken gisteren in Luxemburg verklaard.

De bewindslieden beloofden Ierland hun steun om een oplossing te vinden, zodat de Ierse bevolking in een tweede referendum het Verdrag alsnog kan goedkeuren. Dat laat in principe ruimte om een zogeheten 'opt-out' voor Ierland te regelen, een uitzonderingspositie waardoor Ierland zijn neutraliteit op defensie-gebied kan behouden. Veel Ieren zijn bang dat ze gedwongen worden deel te nemen aan EU-vredesoperaties en hebben daarom tegen het Verdrag van Nice gestemd.

Maar voor dergelijke noodgrepen is het nu nog veel te vroeg. De Ierse minister Cowan (Buitenlandse Zaken) zei gisteren dat zijn regering eerst wil uitzoeken waar het mis is gegaan. "We moeten de situatie analyseren", zei hij. "Er zijn geen simpele oplossingen."

Neutraliteit

Cowan erkende wel dat de Ierse neutraliteit een rol heeft gespeeld bij het referendum. Volgens hem zijn de Ieren helemaal niet tegen de uitbreiding van de Unie en kan er van een heronderhandeling over de tekst van 'Nice' dan ook geen sprake zijn.

Volgens voorzitter Prodi van de Europese Commissie blijkt uit de gang van zaken in Ierland dat de burgers weinig snappen van de Europese besluitvorming. "Ze krijgen de indruk dat beslissingen worden genomen tijdens obscure nachtelijke vergaderingen", aldus Prodi. Hij pleitte er daarom voor de bevolking meer invloed te geven op de totstandkoming van Europese verdragen. • Prodi




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.