De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  BBC op de knieën voor
modellenbureau Elite

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - De BBC heeft gistermiddag vlak voor het begin van een spraakmakend smaadproces toegegeven dat de onthullende tv-documentaire over het wereldberoemde modellenbureau Elite in november 1999 met verborgen camera's 'niet eerlijk' is geweest. De uitzending deed veel stof over heel de wereld opwaaien.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 9kb)
Donal MacIntyre (Foto: KIPPA © BBC)
Het tv-station kwam met deze pijnlijke verklaring om aan het smaadproces van Elite, dat circa zes miljoen gulden schadevergoeding plus nog eens zes miljoen gulden aan juridische kosten eiste, te kunnen ontsnappen. Uit voorbereidende verhoren was al gebleken dat de beschuldigingen aan vele kanten rammelden.

Onderzoeksjournalist Donal MacIntyre had beweerd dat minderjarige modellen in ruil voor lucratieve contracten tot seks werden gedwongen met directieleden. Zij zouden ook flink aan de drank en drugs zijn gebracht. Gisteren bleef van deze aanklacht, die het hart van de documentaire vormde, niets over.

De gezamenlijke verklaring luidde: "De BBC erkent dat Elite als een organisatie zijn jonge tienermodellen waarschuwt en beschermt tegen seksuele exploitatie en andere mogelijke gevaren, zoals illegale drugs, en dat het programma dit niet heeft weergegeven, waardoor een unfair portret is gemaakt van Elite." Bijzonder is dat de BBC heeft besloten de documentaire niet meer te herhalen of aan te passen voor een nieuwe uitzending.

Na uitzending van het tv-programma werden vier directieleden, onder wie Europees president Gerald Marie, ex-echtgenoot van supermodel Linda Evangelista, geschorst. Zij zijn inmiddels weer aan het werk. Elite veroordeelde gisteren wel racistische uitlatingen van president Xavier Moreau van de Elite Model Look competitie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.