De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rondje rond kerk loopt vlekkeloos

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het treinverkeer is gisteren prima volgens de nieuwe dienstregeling verlopen. Een door de spoorwegvakbonden en opstandige personeelscollectieven voorspelde chaos is uitgebleven. Zijn er zondag relatief veel treinen uitgevallen door het structurele tekort aan conducteurs en machinisten, gisteren is de uitval beperkt gebleven tot een vijftigtal treindiensten.

"Prima, vrij soepel, 99 procent van de treinen heeft volgens het nieuwe spoorboekje gereden", was de conclusie van de NS-woordvoerster aan het einde van de dag. "Het is niet echt anders dan normaal gegaan. Er was een wisselstoring, een aanrijding en er zijn wat treinen uitgevallen. De uitval was minder dan 50 van de 5000 treinen."

Uitvallen

De tactiek van de Nederlandse Spoorwegen treinen te laten uitvallen om oplopende vertragingen terug te dringen is volgens de Railverkeersleiding succesvol gebleken. Door ziekmeldingen en kapot materieel zijn gisterochtend in Amsterdam meer treinen uitgevallen dan normaal. Maar gedurende de hele dag heeft het treinverkeer geen extra hinder ondervonden van kinderziektes in het nieuwe spoorboekje. Van enige tegenslag door weerbarstig personeel is helemaal geen sprake geweest.

Daarom kon NS opgelucht vaststellen dat de invoering van het nieuwe rooster, het zogenaamde rondje om de kerk, prettig was verlopen. Na enkele maanden ellende, tot stakingen toe, kon er bij de NS-directie gisteren een opgelucht lachje af. "Prettig", karakteriseerde een woordvoerster de stemming op het hoofdkantoor. "De directeur heeft zijn waardering uitgesproken voor de inzet van iedereen."

Voor de NS-top was het belangrijk dat het nieuwe dienstrooster goed van start zou gaan. Onder het personeel, bij de vakbonden en zelfs in politiek Den Haag was de laatste tijd immers herhaaldelijk om het opstappen van de NS-directie geroepen. De afgelopen twee dagen had de directie daarom zoveel mogelijk personeel ingezet en hield zij de vinger aan de pols.

Geen kunst

De voorzitter van de Vakvereniging voor Machinisten en Conducteurs, Jan Arndts, vond het gisteren dan ook geen kunst dat de dienstregeling goed was uitgevoerd. Hij noemde de situatie van de afgelopen twee dagen 'kunstmatig'. Volgens hem had de NS alles en iedereen gemobiliseerd. "Op langere termijn zal pas blijken wat de gevolgen zijn", zei hij.

Vorige week gedane suggesties van opstandige personeelscollectieven dat NS'ers zich wel eens massaal ziek zouden kunnen melden, zijn niet opgevolgd.

De ondernemingsraad van de Nederlandse Spoorwegen buigt zich vandaag over de vraag of er voor het personeel nog naar een alternatieve invulling van het rooster moet worden gezocht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.