De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  VVD: extra straf voor recidivisten

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De VVD vindt dat criminelen die keer op keer de fout ingaan, zwaarder moeten worden bestraft. Een criminele jongere die voor de tiende keer een diefstal heeft gepleegd, zou, als het aan de liberalen ligt, bijvoorbeeld een jaar celstraf moeten krijgen en pas na intensieve begeleiding weer de samenleving in mogen.

Het doel van de strafvermeerdering is volgens VVD-Kamerlid Niederer het terugbrengen van het hoge percentage veroordeelden dat na het uitvoeren of uitzitten van een straf opnieuw op het verkeerde pad belandt.

Onverbeterlijk

"Het is werkelijk bar en boos; in 1998 verviel liefst 91 procent van alle verdachten in herhaling. Deze recidivisten moeten een zwaardere straf krijgen dan de straf die ze zouden krijgen op grond van het delict dat ze hebben gepleegd", aldus Niederer.

Het liberale Kamerlid wijst erop dat er vooral onder de jeugdige criminelen een harde kern is, die niet onder de indruk is van de straffen die door de rechter worden opgelegd. "Die onverbeterlijke jeugdigen moeten worden aangepakt", aldus Niederer.

De andere fracties in de Tweede Kamer en ook VVD-minister Korthals (Justitie) zijn het met de liberalen eens dat het zeer hoge recidivepercentage krachtig moet worden teruggedrongen, maar vinden vooralsnog niet dat de straffen moeten worden verhoogd.

"Het gaat erom dat de huidige straffen consequent worden toegepast", aldus CDA-Kamerlid Van de Camp, die daarin wordt gesteund door D66. "De rechter heeft nu al de mogelijkheid om een zwaardere straf op te leggen als de verdachte al meerdere delicten heeft gepleegd", aldus D66-Kamerlid Dittrich.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.