De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kamerlid door stalker
onder vuur genomen

door Bart Olmer

   
 

FRANEKER - PvdA-Kamerlid Annet van der Hoek is vermoedelijk het slachtoffer van een gewelddadige en vuurgevaarlijke stalker. De stalker heeft recent met een zwaar kaliber vuurwapen op haar woning in Franeker geschoten.

"Die kogel is dwars door de zeer dikke ruit gegaan. De schutter moet achter ons huis hebben gestaan", zo bevestigde Van der Hoek gisteravond tegenover deze krant. De affaire is door de Friese politie stilgehouden.

De familie van het Kamerlid, die vandaag in Genève is voor een conferentie, is telefonisch bedreigd door de verdachte. "Mijn dochter van 13 jaar heeft de telefoon toen opgenomen. Ik herhaal liever niet wat hij zei."

Lekgestoken

Ook zijn er voor en na het schietincident vreemde telefoontjes binnengekomen. "Voor het schotincident zijn twee keer de banden van onze auto lekgestoken", aldus Van der Hoek, die de beveiligingsafdeling van het Tweede Kamergebouw heeft ingelicht over de dreigementen, evenals de fractieleiding.

"De auto hebben we toen bij vrienden in de garage gestald, uit veiligheid. Daarna is door de ruit geschoten. De kogel is door de politie in ons huis teruggevonden." De familie Van der Hoek sliep in de woning toen het werd beschoten. Een buurman hoorde het schot.

Van der Hoek vermoedt dat het incident alles te maken heeft met haar wetswijzigingsvoorstellen voor wat betreft de gedwongen opname van psychisch gestoorden. Ze is tevens betrokken bij talloze initiatieven tegen huiselijk geweld. In Franeker is een van Nederlands grootste psychiatrische ziekenhuizen gevestigd.

Vermoeden

"Ik wil niet direct een stempel of stigma geven aan de psychiatrische wereld, maar ik heb vermoedens uit welke hoek de bedreigingen komen", zegt Van der Hoek. "Dit vermoeden heb ik verteld aan de politie, maar het onderzoek lijkt maar geen resultaten op te leveren."

Volgens haar is de politie niet erg hard op zoek naar de dader. "Het duurt lang voordat het onderzoek iets oplevert. Als het nog erg veel langer duurt, dan neem ik weer contact op met de politie."

Van der Hoek "weigert zich te laten terroriseren" door de dader. "Ik blijf er nuchter onder. Ook andere Kamerleden krijgen soms verontrustende telefoontjes, en zelfs dreigementen. Maar dit was niet alleen tegen mij gericht, maar ook tegen mijn gezin. Maar ik laat me niet terroriseren. Je wordt wel alerter, je kijkt meer over je schouder."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.