AMSTERDAM - "Sodemieter maar op!" Met deze duidelijke boodschap wil Mario Cipollini de nestbevuilers zo snel mogelijk uit het peloton verwijderen. Ook de Italiaanse supersprinter heeft zijn buik meer dan vol van de reeks dopingschandalen waarmee de Ronde van Italië drie weken lang werd besmeurd en de wielersport voor de zoveelste keer in de afgelopen jaren in een kwaad daglicht plaatste.
|
Dario Frigo verlaat het rijdershotel van de Giro. De Italiaanse vedette is op staande voet ontslagen door zijn werkgever Fasso Bortolo, nadat hij bij een razzia als dope-gebruiker door de mand was gevallen. (Foto: AP)
|
Het afgelopen weekeinde werd de nieuwe Italiaanse vedette Dario Frigo op staande voet ontslagen door zijn werkgever Fasso Bortolo omdat na de razzia's, waarbij liefst 200 agenten werden ingezet, duidelijk werd dat hij over een eigen huisapotheek beschikte met synthetische EPO, testosteron-pleisters en het nieuwe middel RSR-13. Vijf leden van de Italiaanse Liquigas-ploeg staan inmiddels ook in de verdachtenbank. Op de verdachtenlijst van het parket van Florence staan na de massale invallen van afgelopen woensdag in Sanremo inmiddels de namen van 68 coureurs. Bijna de helft van alle renners die nog actief waren in de Giro! De uitkomst van dit onderzoek zal volgens Giancarlo Ceruti, voorzitter van de Italiaanse wielerfederatie FCI, de doodsteek voor 'Il grande ciclismo' betekenen.
Het schandaal kwam afgelopen week in een stroomversnelling toen een spijtoptant, een renner wiens identiteit niet bekend werd gemaakt, de Italiaanse justitie inlichtte over een nieuw product dat op grote schaal in het peloton wordt gebruikt. Dit middel, RSR-13, bevindt zich in de tweede fase van de ontwikkeling en zou pas in 2007 (!) op de markt verschijnen. Het wordt gefabriceerd door een farmaceutisch bedrijf in Denver en gebruikt bij chemotherapie bij de behandeling van hersentumoren. RSR-13 vergroot de zuurstofopname in het spierweefsel tot liefst 300 procent en is niet op te sporen. Bij Frigo werden twee ampullen met dit middel aangetroffen. Zijn commentaar: "Ik zal niet zoals Pantani alles ontkennen. Donderdag was de koninginnenrit. Ik stond op de tweede plaats, moest aanvallen, want ik wou persé de roze trui winnen."
Het parket van Florence maakte bekend al maanden met dit grootscheepse onderzoek bezig te zijn. Zo werd Ivan Gotti in die periode met een videocamera geschaduwd, terwijl men zijn telefoon aftapte. Verwacht wordt dat de eerste namen van de 68 verdachte renners vandaag bekend worden gemaakt.
Voor Hein Verbruggen, voorzitter van de UCI, was het signaal van Cipollini een enorme opluchting. "Wij zien heel veel en dan praat ik over positieve gevallen die geen positieve gevallen zijn. Ploegen die binnen de limiet zitten, maar opmerkelijk dicht tegen het randje aan. Afwijkingen in één ploeg bij één of twee renners, die wellicht buiten de ploeg om experimenteren en dus doping gebruiken. Of leg het maar uit waarom zes renners met tendinitis (ontsteking in de knie, red) rondrijden en daarvoor een attest hebben? In de wielersport is het familiegevoel groot en daarom hoop ik op een soort sociale controle. Giancarlo Ferretti (ploegleider van Frigo, red.) verdient een groot compliment. Hij heeft Frigo op staande voet ontslagen. Misschien is dit de manier om van de valsspelers af te komen. Ik ben reuze benieuwd wie het nu nog durft om Frigo een contract te geven."
Ook Tour-directeur Jean-Marie Leblanc, die drie jaar geleden door het Festina-schandaal onder vuur lag, vond de actie van Ferretti lovenswaardig. De Fransman gaf meteen aan dat Fassa Bortolo niet hoeft te vrezen dat het startbewijs voor de Tour alsnog wordt ingetrokken. Ook de hoofdsponsor blijft Ferretti steunen.
Waar Hans Smits, voorzitter hoofddirectie Rabobank het ongepast vond om nu te reageren, was ploegleider Theo de Rooy duidelijker: "Toen ik afgelopen woensdag van de razzia hoorde, dacht ik aan een show. Nu deze feiten naar boven komen, kan ik de actie alleen maar toejuichen. RSR-13? Van dat product heb ik nog nooit gehoord. In de wielersport leer je iedere dag wel iets bij."
Op de slotdag van de besmette Giro was Margot Vliegenthart, staatssecretaris van VWS, aanwezig. Volgend jaar start de Ronde van Italië, mede dankzij de subsidie van haar departement, in Groningen. "Ik wil een duidelijk onderscheid aanbrengen tussen het evenement en het gedrag van bepaalde ploegen. Ik hoop dat deze affaire de aanzet is tot een grote schoonmaak in de sport. In overleg met NOC*NSF zullen wij een aantal criteria opstellen ten aanzien van welke evenementen wij naar Nederland willen halen. Maar ik overweeg niet om de subsidiekraan dicht te draaien. In Italië is het gebruik van doping overigens strafbaar. Het is erg complex om dit ook in onze wetgeving in te bouwen."
Doorgaan op de ingeslagen weg, luidt het advies van NOC*NSF-voorzitter Hans Blankert. "Via Doconed houden wij 2500 controles per jaar. Ik hecht aan onze lijn. Wij moeten blijven volhouden, want dat is echt de enige manier. Aan de andere kant moet je je afvragen of je van 'gewone' mensen drie weken lang zulke prestaties als in de Tour de France kunt vragen."
Joop Alberda, technisch directeur olympische ploeg, omschrijft het Italiaanse dopingschandaal als onthutsend, maar kijkt er niet van op. "De hele wereld leeft in een superhoogconjunctuur. Daarin spelen drie processen zich af: Ik voor wij, het accent op rechten en geen plichten en het vervagen van normen en waarden. Dat zie je in de sport terug. Gaan wij terug naar de tijd van de gladiatoren of komt er een nog strenger toezicht op de medische controle waarbij alle betrokken partijen verantwoordelijk zijn? Ik voorspel dat op termijn een aantal grote bedrijven de topsport de rug gaat toekeren omdat zij niet meer geassocieerd willen worden met de geldende normen en waarden. Op dat moment zullen minder grote bedrijven in de sport stappen omdat zij daar op een andere manier mee omgaan."
Dat onderkent ook Patrick Lefevere, manager van de formatie Domo-Farm Frites: "Als je nu op zoek bent naar een sponsor, kun je je plannen beter een tijdje in de koelkast zetten", concludeerde de Belg. "Dit is andermaal een klap in het gezicht van de wielersport. Ik ben heel benieuwd naar de lijst met renners en de lijst met producten die gevonden zijn, maar deze situatie is onvergelijkbaar met die van '98. Toen was het dopinggebruik in het peloton veel groter. Al durf ik anderzijds ook te beweren dat wanneer justitie met 200 agenten op Roland Garros of bij een voetbalclub binnenvalt er ook allerlei verboden middelen worden gevonden."
Het publiek wil altijd helden hebben en daarom zullen er altijd atleten zijn die zo snel mogelijk de krenten uit de pap willen halen voordat ze te laat zijn. "Maar ik sta voor schone sport," verzekert Alberda. "Dat geldt ook voor een heleboel sporten. Het menselijk lichaam zit nog vol geheimen. De limieten zijn in de verste verten nog niet bereikt. En dat kan ook zonder doping."