De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Plots vertrek topman
kwakkelend Getronics

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Cees van Luijk, bestuursvoorzitter van Getronics, is gisteren geheel onverwacht opgestapt. "Om persoonlijke redenen", zo maakte de ict-dienstverlener gisteren bekend. Tot zijn opvolger is Peter van Voorst benoemd. Deze maakte al deel uit van de raad van bestuur van het bedrijf.

Wat die persoonlijke redenen zijn blijft gissen: volgens Van Voorst heeft het vertrek van de 51-jarige Van Luijk in ieder geval niets te maken met de slechte resultaten van de onderneming of eventuele gezondheidsproblemen.

Dat is evenmin het geval met het te voeren beleid. Ruzie was er ook niet. "De verhoudingen tussen hem en ons zijn prima", was het summiere commentaar van de nieuwe topman Van Voorst, die benadrukte dat Van Luijk beslist niet persoonlijk verantwoordelijk wordt gehouden voor het feit dat 'niet aan de verwachtingen van beleggers kon worden voldaan' en daardoor twee keer een winstwaarschuwing de deur uit moest.

Van Luijk heeft slechts twee jaar de voorzittershamer bij het kwakkelende Getronics mogen hanteren. In mei '99 volgde hij oprichter Ton Risseeuw op. Dat was ten tijde van de overname van het Amerikaanse Wang Global, een concern dat toen twee keer zo groot was als Getronics en waarvoor omgerekend ƒ3,7 miljard werd neergeteld. Een aankoop die echter de nodige integratieproblemen bleek op te leveren.

"Door die overname werd ook een verandering van de leiding dringend noodzakelijk. In plaats van een tweehoofdige directie, die jarenlang bestond uit Risseeuw en mij, kwam er een raad van bestuur. De continuïteit van de onderneming was echter gediend bij een ervaren tweede, en een nieuwe eerste man. Daarom heb ik er indertijd bewust van afgezien om Risseeuw op te volgen en werd het Van Luijk", zegt de nieuwe topman.

Van Luijk kwam van het accountants- en advieskantoor PricewaterhouseCoopers, waar hij voorzitter van de raad van bestuur was geweest.

Peter van Voorst begon in de ict-branche in 1969 bij een kleine service-organisatie. Deze werd later door Getronics overgenomen en sinds 1983 vervulde hij allerlei leidinggevende functies bij het ict-bedrijf. Binnen de raad van bestuur was hij de laatste tijd verantwoordelijk voor de activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt nu drie: naast Van Voorst zijn dat Jan Doctor (belast met financiën) en David Goulden (verantwoordelijk voor Amerika en Azië). "Dat is wat aan de krappe kant voor een onderneming die in 35 landen actief is", geeft Van Voorst toe. 'Op termijn' wordt dan ook gezocht naar de mogelijkheid van uitbreiding. "Maar een geschikte kandidaat vind je niet van de ene op de andere dag", zegt hij. Van Voorst verzekert overigens wel het voornemen te hebben om het voorzitterschap wat langer te vervullen dan zijn voorganger.

Het vertrek van Van Luijk komt op een moment dat Getronics nog steeds in een diep dal zit. Naast de integratieproblemen met Wang zorgde de millenniumwisseling voor de nodige hoofdpijn in de bestuurskamer. Uit vrees dat de zaak bij het inluiden van het jaar 2000 vast zou lopen lieten opdrachtgevers hun automatiseringssytemen vervroegd aanpassen of vernieuwen. Dat leidde vorig jaar tot een terugval in de orders, wat nog eens versterkt werd door de algehele malaise in de it-branche. Getronics moest daarop tot twee keer toe met een winstwaarschuwing komen, wat de koers van het aandeel finaal onderuit haalde.

Het aandeel verloor op een dag zo'n 40% koers en belandde op het niveau van 1996. Gisteren noteerde het fonds op de AEX .....................

Cees van Luijk had vorig jaar nog grootse plannen met Getronics. Zijn technologieconcern moest binnen drie jaar doorstoten naar de mondiale top met een dominante positie in Europa. "Dat plan kan alleen worden bereidt door iedere drie jaar een verdubbeling van de omzet van de kernactiviteiten te realiseren", zei hij. Getronics moest daarom gaan opereren in markten met hoge marges en flink wat overnames doen. Hij droomde daarnaast van ouderwetse Getronics-marges van rond de 9%. Door de overname van Wang was die marge teruggevallen van 9,2 tot 7,1%.

Vorig najaar moesten de verwachtingen ten aanzien van de winstmarges echter bijgesteld worden met ruim 1% tot 5,2 à 5,7%, bij een gelijkblijvende omzet. Hoewel Van Luijk verwachtte dat 2001 in zijn geheel nog winstgevend zou worden, gaf hij in maart aan dat dit jaar een overgangsjaar zal worden. Pas vanaf 2002 lopen de winstmarges weer op naar 7 à 8%. Dat is nog altijd lager dan de eerder uitgesproken marge van 9% voor eind 2003.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.