Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Steels op juiste spoor

door Bert Schaap

   
 

HANNOVER - In de Ronde van Duitsland moet alles wijken om het wielerfeest rond Team Telekom niet te verstoren. Zelfs de treinen stoppen en de bomen blijven open als de karavaan met de roze gekleurde Magenta-Express passeert. Bij start en finish is het kermis en onderweg ruikt het naar Bockwürst. Erik Zabel is in deze feestelijke ambiance de topattractie bij uitstek, die in de voorbeschouwingen alleen kon winnen. In Hannover bleek de winnaar van de Wereldbeker echter allereerst een mens van vlees en bloed en geen machine. Na een turbulente massasprint met valpartij werd hij geklopt door Tom Steels. In Hannover was de kermis opvallend snel afgelopen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Tom Steels (midden) laat Erik Zabel zijn hielen zien. (Foto: Cor Vos)
De Belg van Mapei was door klierkoorts bijna een jaar uit de roulatie. Steels: "Ik ben in maart te snel weer op mijn fiets gestapt. Met deze virusinfectie moet je heel voorzichtig zijn. Rust is de enige remedie. Dat heb ik geweten. In Milaan ben ik door de medische staf van Mapei voor mijn gevoel wel 100.000 keer binnenstebuiten gekeerd. Toen pas werd het licht op groen gezet. Begin mei heb ik vijf dagen de Vredeskoers gereden. Mijn conditie was niet denderend. Ik had nooit verwacht om hier te kunnen winnen en om ook nog eens Erik Zabel te verslaan."

Rudie Kemna werd fraai derde. De sprinter van Bankgiroloterij denkt nog een jaar nodig te hebben om qua kracht en ervaring met de allersnelsten te duelleren. "In de Ronde van Bayern werd ik tweede, vijfde en zesde. Het veld is hier sterker, maar dat maakt in principe weinig uit. Er zijn altijd een man of tien die de sprint aangaan. Nog even en dan ben ik ook sterk genoeg. Er wordt in de finale zo hard gereden. Als je in de laatste vijf kilometer twee keer in de wind komt te zitten, is het gedaan."

In de rustige etappe was de Rabobank onzichtbaar. Met uitzondering van Markus Zberg en Aart Vierhouten bereidt de ploeg zich in Duitsland in alle rust voor op de Tour de France, waarin de gebroeders Zberg thuis zullen blijven. Zij worden gespaard voor het najaar als de Wereldbekertrui van Erik Dekker moet worden verdedigd en de Ronde van Spanje op het programma staat. Hoewel de Rabobank vorig jaar met Dekker en Van Bon vier etappes won, is bewust gekozen voor een meer geleidelijke aanloop richting de Ronde van Frankrijk. Met name Michael Boogerd wordt zoveel mogelijk uit de wind gehouden. Mede daarom is de zware Dauphiné Libéré, waarin hij vier jaar geleden schitterde en fraai vierde werd, van het programma geschrapt. De Rooy: "Het parcours is verschrikkelijk lastig. Als je er niet elke dag afgereden wilt worden, moet je over klimritme beschikken. Dat kan je alleen opdoen door je serieus in de bergen voor te bereiden. Maar dan is er geen sprake meer van training en voorbereiding op de Tour."

Op weg naar de Ronde van Frankrijk wordt er geen druk op de ranke schouders van Boogerd gelegd. De afgelopen seizoenen heeft Neerlands beste renner bewezen weinig competitie nodig te hebben om toch in vorm te zijn. "In de Tour kreeg Boogerd steeds een mannetje mee", vergelijkt De Rooy. "Hij mocht geen tijd verliezen, moest elke dag voorin rijden en zijn concurrenten in de gaten houden. Die druk proberen wij nu te vermijden want dat kost veel te veel energie. Wij kennen Boogerd. Hij wordt betaald voor topprestaties, maar wat er ook gebeurt: wij gaan met hem de Tour niet winnen."

Hannover. Ronde van Duitsland. Eerste etappe, Hamburg - Hannover: 1. Steels (Bel) 210,4 km in 5.04.43, 2. Zabel (Dui), 3. Kemna (Ned), 4. Mikhailov (Rus), 5. McEwen (Aus), 6. Radlocha (Dui), 7. Vierhouten (Ned), 8. Petersen (Den) 0.06, 9. Riebenbauer (Oos), 10. Arvesen (Noo), Nederlanders: 14. Schmitz, 18. Voskamp, 26. Van der Ven, 31. Boven, 38. De Jongh, 42. Vries.

Algemeen klassement: 1. Steels 5.04.33, 2. Zabel 0.04, 3. Kemna 0.06, 4. Mikhailov 0.10, 5. McEwen, 6. Radlocha, 7. Vierhouten, 8. Teutenberg (Dui) 0.13, 9. Ludewig (Dui), 10. Poos (Lux).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.