Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Spanje laat verzet tegen
uitbreiding EU vallen

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Spanje heeft zijn blokkade in de onderhandelingen over de uitbreiding van de Europese Unie laten vallen. Madrid dreigde een akkoord over een overgangsregeling voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten tegen te houden zolang Spanje geen keiharde garanties krijgt dat het land ook na de uitbreiding zijn miljarden uit de Europese subsidie-potten blijft behouden.

Aangezien alleen Portugal en Griekenland Spanje hierin onvoorwaardelijk steunen en de blokkade binnen de EU verder nauwelijks op steun kan rekenen, heeft de regering-Aznar nu eieren voor haar geld gekozen. Dat betekent dat er vandaag op ambtelijk niveau waarschijnlijk een akkoord kan worden bereikt dat, zoals Duitsland en Oostenrijk willen, de bewegingsvrijheid van werknemers uit nieuwe lidstaten gedurende zeven jaar beperkt.

Het dispuut dreigde de EU-top in het Zweedse Göteborg volgende maand te verpesten. Het Zweedse EU-voorzitterschap wil daar de uitbreiding een nieuwe impuls geven en dat kan niet zolang de huidige lidstaten het onderling niet eens zijn over het werknemersverkeer.

Spanje verwacht wel nog steeds dat de EU op een zeker moment een politieke verklaring zal aannemen waarin het Spaanse probleem met de toekomstige verdeling van de Europese subsidies wordt erkend. Spanje krijgt in de begrotingsperiode 2000-2006 liefst 55 miljard euro uit de fondsen voor achtergebleven regio's en is daarmee de grootste ontvanger van dit programma.

Door de uitbreiding van de Unie met 12 overwegend arme landen uit Oost-Europa zijn de Spaanse arme gebieden, zoals Galicië en Extremadura, straks statistisch gezien opeens 'rijk' en dreigen zij hun subsidies te verliezen. De meeste andere EU-landen hebben wel begrip voor dit probleem maar vinden dat de Spaanse regering geen oneigenlijke koppeling met de steunfondsen moet leggen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.