Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 30 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Pronk wil groene
stroom verplichten

door Jeroen Hendriks en Ronald Veerman

   
 

DEN HAAG - Milieuminister Pronk wil burgers gaan verplichten om duurdere, groene stroom af te nemen om de lampen en elektrische apparaten in hun huis van stroom te voorzien. In het nieuwe Nationaal Milieubeleidsplan (NMP-4), dat het kabinet vrijdag voor het eerst officieel bespreekt, schrijft de bewindsman dat alle huishoudens straks verplicht worden om tenminste 3% van het stroomverbruik te halen uit zonnecellen of windenergie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Milieuminister Pronk. (Foto: ANP)
Het vaste percentage heeft betrekking op de eerste 5000 kWh aan stroom die wordt gebruikt en waar verreweg de meeste huishoudens en een groot aantal kleine bedrijven niet bovenuit komen.

Pronk wil het vaste percentage voor duurzame energie na de invoering in 2003 vervolgens met 1% per jaar verhogen, waardoor Nederland in 2010 in ieder geval zal voldoen aan de norm van 9% die voor dat jaar in Europees verband is afgesproken.

De bewindsman wil echter in 2005, bij de evaluatie van het klimaatbeleid, beoordelen of het nodig is om het groeipercentage van 1% te verhogen, zodat het aandeel verplichte groene stroom nog sneller toeneemt.

Tegen

Minister Jorritsma (Economische Zaken) voelt weinig voor de plannen van Pronk en doet komende vrijdag, wanneer het NMP-4 in de ministerraad aan de orde komt, nog een ultieme poging om de verplichte afname van groene stroom te dwarsbomen.

De bewindsvrouw voelt veel meer voor andere stimulansen om groene stroom te bevorderen en vindt bovendien dat het systeem van Pronk niet goed kan werken omdat er voldoende vraag naar groene stroom is en juist het geringe aanbod voor problemen zorgt.

Jorritsma grijpt daarbij terug naar het beleid van de afgelopen jaren, waarbij het kabinet het gebruik en het aanbod van groene stroom tracht te stimuleren om het klimaat te sparen. Bij de productie van 'normale' stroom dat via gas of olie wordt opgewekt komen immers veel schadelijke stoffen, zoals het broeikasgas CO2, vrij.

Stimulans

Recent zijn door het kabinet opnieuw een groot aantal initiatieven gelanceerd om het gebruik van groene stroom, waarover geen ecotax hoeft te worden betaald, te stimuleren.

Zo kunnen burgers vanaf 1 juli zelf hun stroomaanbieder gaan kiezen indien zij volledig op groene stroom over willen stappen. Daarnaast probeert het kabinet op grote schaal de komst van nieuwe windmolenparken te stimuleren, met als meest in het oog springende project een groot windmolenpark in zee voor de kust van Egmond.

Pronk studeert verder nog op de mogelijkheden om de hogere verplichte afname van groene stroom te combineren met internationaal verhandelbare energierechten.

Op die manier kan de groene stroom worden opgewekt op plaatsen op aarde waar de natuurlijke elementen in ruimere mate dan in ons land voorhanden zijn. Pronk denkt voor de opwekking van zonne-energie aan Australië en de Sahara, windenergie is volgens hem heel goed in Schotland te produceren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.