Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 29 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Eén vlaktax van 35% voor iedereen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De huidige vier belastingtarieven van 32 tot 52% kunnen op korte termijn worden omgevormd tot één, voor iedere burger gelijk belastingtarief van 35%, waardoor het aantrekkelijker wordt meer te werken en meer te verdienen.

Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerde studie van het wetenschappelijk instituut van het CDA, dat op verzoek van de partijleiding de haalbaarheid van een zogenaamde 'vlaktax' heeft onderzocht.

Om de verlaging van de belasting te bekostigen zouden de huidige btw-tarieven met 2% omhoog moeten naar respectievelijk 8 en 21%. Daarnaast wordt de hoogte van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk en worden speciale zorg- en huurkortingen geïntroduceerd.

CDA-leider De Hoop Scheffer benadrukte in een toelichting op het rapport 'Evenredig en rechtvaardig' dat het een haalbaarheidsstudie betreft. Zo voelt de CDA-voorman zelf weinig voor de btw-verhoging, omdat deze de toch al hoge inflatie verder zal aanwakkeren. "Dat voorstel is discutabel."

Vooral de introductie van de speciale belastingkortingen voor relatief hoge zorg- en huuruitgaven levert mensen met een laag inkomen in de CDA-plannen een fors koopkrachtvoordeel van maximaal 8% op. Burgers met inkomens tussen 90.000 en 140.000 gulden gaan er in de CDA-plannen niet op vooruit en moeten in de meeste gevallen zelfs 1 à 2% inleveren.

Volgens De Hoop Scheffer mag aan het gepresenteerde inkomensbeeld en de daaruit blijkende nivellering echter nog niet te veel waarde worden gehecht. "Er zijn nog allerlei mogelijkheden om de plannen uiteindelijk zo vorm te geven dat niemand door de vloer zakt", aldus de CDA-voorman.

De Hoop Scheffer wees bij de presentatie vooral ook op het antwoord dat het CDA met haar studie geeft op het probleem van de zogenaamde armoedeval, waarbij het aanvaarden van een baan in veel gevallen netto geen inkomensvooruitgang oplevert.

"Paars heeft hier geen oplossing voor, maar het CDA introduceert kortingen voor kinderen, wonen en zorg en maakt met een tarief van 35% werken weer lonend", aldus de CDA'er, die de voorstellen omschreef als een 'sociale vlaktax'.

Hoe de lagere belasting uiteindelijk gefinancierd moet worden, werd gisteren niet geheel duidelijk. Naast tegenstander van een btw-verhoging voelt De Hoop Scheffer met de CDA-onderzoekers niets voor andere potentiële financieringsbronnen, zoals het afschaffen van de omkeerregeling bij de pensioenen en een beperking van de hypotheekrente-aftrek. "Aan een kabinet dat aan de hypotheekrenteaftrek tornt, zullen wij niet meedoen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.