Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 26 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Spanning Indonesië
stijgt naar climax

   
 

JAKARTA - De paleiswacht van de Indonesische president Wahid is gisteravond in de hoogste staat van paraatheid gebracht nadat de president had gedreigd de noodtoestand uit te roepen.

Wahid eiste dat het parlement gisteravond nog zou afzien van elke poging hem af te zetten, en dreigde anders vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Het ultimatum kwam direct nadat vice-president Megawati Soekarnopoetri tijdens een kabinetszitting afwijzend had gereageerd op een aanbod van Wahid een deel van zijn taken over te nemen.

Een woordvoerder van Wahid, Adhie Massardi, ontkende later dat de president gisteren de noodtoestand zou uitroepen om zijn hachje te redden. "Niet vannacht. Dat is niet mogelijk.... het zou het sociale conflict alleen maar aanwakkeren", aldus Massardi. Volgens hem had Wahid Megawati in feite regeringsleider willen maken om zelf staatshoofd te kunnen blijven.

Woensdag komt het parlement bijeen en niemand twijfelt eraan dat de volksvertegenwoordiging de afzettingsprocedure in gang zal zetten. Na slechts 19 maanden van zijn 5-jarige termijn is het vertrouwen verdwenen dat Gus Dur (de koosnaam voor deze eerste democratisch gekozen president) een einde kan maken aan de corruptie en kan zorgen voor meer welvaart voor iedereen.

Crisiscentrum

Het leger heeft Wahid gewaarschuwd een eventuele noodtoestand niet te zullen handhaven. Volgens de minister van Economische Zaken, Rizal Ramli, heeft zijn collega van Veiligheidszaken, Susilo Bambang Judhojono, al wel een crisiscentrum ingericht om acties van politie en leger te coördineren.

De president heeft volgens Judhojono het kabinet laten weten veel geweld te verwachten als het parlement woensdag bijeenkomt om over de afzettingsprocedure te beslissen. Er worden duizenden aanhangers van de president bij het parlementsgebouw verwacht.

In Wahids thuisbasis in Oost-Java is de politie in de hoogste staat van paraatheid. Een aantal Wahid-aanhangers zei dat er plannen zijn om er vandaag massa-protesten te houden. Eerder had de commandant Sjaiful Ghozy verklaard dat Oost-Java Wahids ontslag nooit zal accepteren. "Als hij wordt afgezet wordt Oost-Java zeker onafhankelijk. Het is ... vrijheid of de dood", aldus Ghozy.

Ook het hoofd van Nahdlatul Ulama, de grootste moslimorganisatie die door Wahid werd geleid tot hij president werd, zei geen controle over zijn leden te hebben als Wahid wordt gedwongen te vertrekken.

Volgens paleisfunctionarissen ondergaat de president vandaag een uitgebreide medische controle. (Reuters/AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.