Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 26 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Minstens 24 doden bij bruiloft

door Frank van Vliet

   
 

JERUZALEM - Mensen die vrolijk aan het dansen waren verdwenen van het ene op het andere moment gillend in een gapend gat. Anderen konden zich aan de rand van de vloer ternauwernood in veiligheid brengen.

Dat blijkt uit een video-opname van een gast op de rampbruiloft in Jeruzalem, waar door een ineenstortende vloer donderdagnacht 24 doden en ruim 300 gewonden vielen. De amateurbeelden werden gisteren op de Israëlische tv vertoond en gingen vervolgens de hele wereld over.

Reddingswerkers zoeken nog steeds naar slachtoffers die onder de enorme berg puin begraven moeten liggen. Er wordt voor veel meer doden gevreesd. Nog zo'n zestig gasten van het feest in de Versailles-feestzaal in een buitenwijk van Jeruzalem worden vermist.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
In deze gapende afgrond vielen honderden dansenden bruiloftsgasten in Jeruzalem toen de dansvloer het ineens onder hun voeten begaf. De politie van Jeruzalem sluit een bomaanslag uit. Volgens de sterke arm begaf de vloer het vanwege een constructiefout in het 3 verdiepingen hoge gebouw. (Foto: EPA)
Een geschokte Malka Ben-Yehezkel realiseerde zich gisteren dat hij en zijn dochter slechts twee tegels van een mogelijke dood verwijderd waren. De tafel waaraan zij zaten verdween plotseling in de diepte, de overige disgenoten meeslepend. "We moeten God danken dat we zoveel geluk hebben gehad", zegt hij.

Andere gasten vertellen ook dat zij hebben overleefd doordat ze toevallig net aan de zijkant stonden. "Plotseling was er een enorme stofwolk en ik kon nog net mijn zoontje bij de hand grijpen", vertelt een van hen. Onder de gewonden bevond zich ook het bruidspaar. Hun toestand is echter niet kritiek.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Israëlische reddingswerkers brengen bruid Keren Sror naar een ambulance. Haar trouwpartij in Jeruzalem eindigde gisternacht in een nachtmerrie toen de dansvloer het begaf en honderden mensen een verdieping lager neerkwamen. Keren raakte gewond aan haar bekken en borst. (Foto: REUTERS)
De reddingspogingen worden bemoeilijkt door de fragiele staat van het gebouw. Zwaar materiaal kan niet worden ingezet omdat gevreesd wordt dat dan de muren instorten. In een aantal gevallen worden de brokstukken met de blote hand verwijderd. De politie vermoedt dat er is gesjoemeld bij de bouw van het gebouw en de eigenaar van het pand is aangehouden. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat bij een recente renovatie van het uit 1986 stammende, 3 verdiepingen hoge complex vier steunpilaren die de ingestorte vloer ondersteunden waren verwijderd.

Vanwege de ernst van de situatie heeft opperrabbijn Lau toestemming gegeven om ook op sabbat verder te zoeken naar overlevenden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.