Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 26 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Frankrijk smult van
de Mitterrand-clan

door Pieter Nijdam

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Het gezin Mitterrand bijeen in de jaren '70: van links naar rechts zoon Gilbert, moeder Daniëlle, vader Francois en zoon Jean-Christophe.
PARIJS - Ruim vijf jaar na zijn dood waart zijn geest nog door Frankrijk. Met name dankzij zijn nazaten beroert François Mitterrand, president van de Vijfde Republiek tussen 1981 en 1995, nog steeds de harten van miljoenen Fransen.

Waar Amerika zijn Kennedy-clan heeft, Monaco leunt op de Grimaldi's, Nederland permanent in de ban is van de Oranjes, zo kent Frankrijk de Mitterrand-dynastie. In navolging van Caroline of Stéphanie halen de kinderen en kleinkinderen van de aartsvader van het kaviaarsocialisme om de beurt de voorpagina's. En de Fransen smullen ervan.

Zelfs Baltique, de oude presidentiële Labrador, geniet de koninklijke status die past bij zijn baas. Onder de titel 'Oua Oua-m'a-dit' (Woef woef heeft me verteld) heeft de 14-jarige zwarte teef inmiddels het vierde deel van haar memoires uitgebracht.

Pikant

De échte schrijver van de gedenkschriften hult zich in anonimiteit. Hoewel hij of zij een insider moet zijn, worden er geen pikante onthullingen gedaan. Daar zorgt buitenechtelijke dochter Mazarine wel voor. Mazarine Pingeot, die in Frankrijk evenals prinses Caroline alleen met haar voornaam wordt aangeduid, waakt over de goede naam en faam van haar vader.

Beschuldigingen dat Mitterrand als oud-sympathisant van het Vichy-bewind en antisemiet de oorlogsmisdadiger Maurice Papon jarenlang de hand boven het hoofd heeft gehouden, worden door de 26-jarige romanschrijfster en parttime filosofe met klem van de hand gewezen.

Datzelfde geldt voor de recente aanklacht dat haar vader in 1956, in zijn hoedanigheid van minister van Justitie, volledig op de hoogte was van de martelpraktijken door hoge Franse militairen tijdens de Algerijnse oorlog.

Klusjes

De publiciteit rond Mazarine wordt de laatste tijd overschaduwd door haar halfbroer Jean-Christophe Mitterrand. De oudste zoon, bijgenaamd 'Papa-m'a-dit', was naast Baltique de andere trouwe volgeling van de republikeinse 'monarch'. Jean-Christophe werd begin jaren tachtig regelmatig door vaderlief naar Afrika gestuurd om bepaalde 'klusjes' op te knappen.

Nu moet hij voorkomen wegens illegale wapenhandel met Angola en het witwassen van vijf miljoen gulden. Tijdens zijn voorarrest in de VIP-hoek van de Parijse Santé-gevangenis trakteerde moeder haar zoon op chocoladetaart. Uiteindelijk wist ze hem, in afwachting van het proces, vrij te krijgen in ruil voor een borgsom van 1,5 miljoen gulden, die ze persoonlijk betaalde bij de rechtbank.

Drugs

De jongste zoon Gilbert, die sprekend lijkt op zijn vader, houdt zich daarentegen wat meer op de achtergrond. Deze burgemeester van het wijnstadje Libourne heeft het echter zwaar te stellen met zijn dochter Justine (20). Bij een inval op het familielandgoed van de Mitterrands in Latche in Zuidwest-Frankrijk legde de politie beslag op een kilo hasj en een verdachte som geld. De drugs bleken afkomstig van Justine's een jaar oudere vriendje, Christophe da Silva.

Het was de zoveelste klap in het gezicht voor oma Danielle, die Justine als haar lievelingskleindochter beschouwt, sinds ze bij een auto-ongeluk in 1987 bijna om het leven was gekomen.

Eerder moest de presidentsvrouw in dezelfde familie puinruimen toen de grote liefde van haar andere kleindochter Pascale met drugs legen de lamp liep. De Australische surfkampioen Robbie Page werd in 1994 op de luchthaven van Tokio in de boeien geslagen, nadat de douane LSD in zijn bagage had gevonden. Naar verluidt was Pascale ontroostbaar.

En dan hebben we nog neef Olivier Mitterrand. Deze projectontwikkelaar neemt het niet zo nauw met de bouwvoorschriften. Een pand in Saint-Tropez dat 390 vierkante meter mocht beslaan, werd uiteindelijk met het drievoudige overschreden. Op last van de gaullistische burgemeester werd de bouw gestaakt en moest Olivier zijn droomhuis afbreken. Steekpenningen werden ditmaal vriendelijk doch resoluut afgeslagen.

Tenslotte houdt het hardnekkige gerucht dat er nóg een buitenechtelijk kind bestaat van François Mitterrand de gemoederen bezig. Uit zijn vijftienjarige relatie met Christina Forsne, oud-correspondente van het Zweedse dagblad Aftenbladet, zou een zoon zijn voortgekomen.

Christina, die zes maanden voor het overlijden van de president op 8 januari 1996 naar Zweden terug verhuisde, zwijgt in alle talen over de vader van haar inmiddels dertien jaar oude Ravn. Sindsdien hebben paparazzi een nieuw doelwit gevonden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.