Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 26 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Duitsers zijn vet,
Nederlanders junks

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Duitsers zijn vet, graven diepe kuilen in het strand, en zijn in wezen nog steeds 'fout'. Nederlanders zijn bemoeizuchtige producenten van waterbom-tomaten, werken niet bijster hard en gaan zich allemaal te buiten aan softdrugs. Voor aanhangers van deze populaire vooroordelen is een bezoek aan het Rijksmuseum een dezer dagen de moeite waard.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 33kb)
Nederlanders gaan zich allemaal te buiten aan softdrugs. (Foto: ANP)
Onder de noemer Zimmer Frei, Nederland-Duitsland na 1945 worden in het museum bijna alle heikele kwesties van de afgelopen 56 jaar op een rij gezet. Van Wiedergutmachung tot Rudi Carrell, van de annexatie van Duits grondgebied tot de export van kaas, zelfs over de meest simpele zaken is in de loop der jaren wel een of ander conflict uitgebroken.

De expositie laat een reeks aan vertroebelde verhoudingen voorbij komen, en evenzoveel prima betrekkingen. Met oude affiches, geluids- en filmfragmenten, tientallen foto's en honderden voorwerpen, worden de verhoudingen Nederland-Duitsland op de kaart gezet vaak humoristisch, soms bloedserieus.

Typerend

Vertroebelingen genoeg als Nederland onderuit gaat in het wereldkampioenschap voetbal in 1974. De PTT moet een miljoen postzegels met opdruk 'Holland winnaar WK '74' vernietigen, Nederland blijft jarenlang schreeuwen om 'wraak' tegen Die Mannschaft. Die komt dan veertien jaar later tijdens de EK van '88. Reden voor grensbewoners om viaducten op de snelweg van Duitsland naar Nederland te behangen met spandoeken: 'Und jetzt fahren sie in das land des Europa-meister'. Het is, zo laat de tentoonstelling overduidelijk zien, typerend voor de verhoudingen. De wereldbeker is overigens in het Rijksmuseum te zien.

Goed nieuws is er ook voldoende. De samenwerking tussen de Duitse gemeente Herzogenrath en het Nederlandse Kerkrade, versmolten tot 'Eurode' in 1991, met de bijbehorende sloop van een wegafscheiding tussen de twee grensgemeenten. Natuurlijk klinkt in het Rijksmuseum veelvuldig 'Tulpen aus Amsterdam' en laat kaasdame Frau Antje nog eens nadrukkelijk zien hoe kaas in extreme hoeveelheden verkocht moet worden: 'Echtem Käse aus Holland'.

Tekstschrijver Chiem van Houwingen schrijft vrolijk mee aan afleveringen van de Duitse tv-Krimi 'Tatort' en Nederlanders laten merken dat zij het Duitse landschap en de gastvrijheid waarderen door massaal met de Volkswagen en caravan naar het Zwarte Woud of Winterberg te trekken. De Katwijker boulevard is dezer dagen een aaneenschakeling van bordjes 'Zimmer frei' of meer voor de hand liggend: 'Voll'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.