Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 26 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Steeds meer
klussers in
lappenmand

door Marjolein van der Gaag

   
 

AMSTERDAM - Nederlanders raken steeds vaker gewond tijdens het klussen in hun eigen huis. Het aantal doe-het-zelvers, dat op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis moet worden behandeld, is in drie jaar tijd met bijna een kwart gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid. Zo moesten in de periode 1997 tot en met 1999 gemiddeld maar liefst 32.000 mensen de hulp van een arts inroepen omdat zij tijdens het klussen thuis letsel hadden opgelopen. In 1996 waren dat 'slechts' zo'n 26.000 Nederlanders.

In verreweg de meeste gevallen (ruim 20.000) is het snijden aan gereedschappen, zoals een hobbymes of een zaag, de oorzaak van het letsel. De ernstigste verwondingen ontstaan door valpartijen van trappen, steigers en ladders. Dit gebeurt tijdens het doe-het-zelven bijna 900 keer per jaar. In ruim 140 gevallen is het letsel dan zo ernstig dat een ziekenhuisopname is vereist.

Andere verwondingen worden veroorzaakt door losgeraakte balken, stukken steen of tegels. Verder moeten mensen zich regelmatig laten behandelen omdat zij zichzelf met een hamer hard op de vingers hebben geslagen, omdat zij splinters in het oog hebben gekregen of omdat ze tijdens het klussen bekneld zijn geraakt. In ruim 2600 gevallen is er sprake van een botbreuk.

Eigen huis

De stichting Consument en Veiligheid wijt de forse toename van het aantal letselgevallen grotendeels aan het feit dat steeds meer mensen een eigen huis bezitten. "Het gaat ons economisch voor de wind. Er wordt meer geld besteed om een eigen woning op te knappen, waardoor deze ook bij de verkoop weer meer waard is", aldus directeur Cees Meijer.

Volgens Meijer is het zelf uitvoeren van klussen bovendien 'in'. Niet alleen omdat het goedkoper is, maar vooral omdat het doe-het-zelven steeds makkelijker wordt gemaakt. "In televisieprogramma's en in tijdschriften wordt getoond hoe eenvoudig en voordelig de meest uiteenlopende klussen zelf kunnen worden geklaard. Bouwmarkten zijn in grote verscheidenheid in Nederland aanwezig en voor elke klus zijn de meest handige hulpmiddelen en gereedschappen beschikbaar. Maar het veilig uitvoeren van een klus blijft grotendeels onderbelicht", meent Meijer.

De directeur vindt dat fabrikanten van gereedschappen de veiligheidstips te veel beperken tot algemene waarschuwingen. Ook meent hij dat in klusprogramma's op televisie voornamelijk de nadruk wordt gelegd op de metamorfose en niet hoe een klus veilig en goed kan worden uitgevoerd.

Toch is Meijer van mening dat de klusser grotendeels zelf verantwoordelijk is voor het voorkomen van ongevallen. "Het is belangrijk dat mensen goed zijn voorbereid en niet te gehaast aan het werk gaan. Er moet veel aandacht worden besteed aan de veiligheid van ladders en steigers en bij risicovolle klusjes moeten beschermingsmaatregelen worden genomen. Zo is bijvoorbeeld heel verstandig om net als bij het lassen ook een veiligheidsbril te dragen bij het schuren en boren, zodat ook hierbij geen splinters in de ogen terecht kunnen komen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.