Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 21 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bayern 'steelt' in 94ste minuut titel van Schalke'04

door Raymond Kerckhoffs

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x384, 39kb)
De supporters van Schalke'04 'rouwen'. (Foto: REUTERS)
GELSENKIRCHEN - Het ongeloof was van de verbleekte gezichten te lezen. Tranen vulden de verbijsterde ogen van de spelersgroep. Dit kon geen werkelijkheid zijn, zo wreed was voetbal toch niet? Enkele minuten eerder danste Marco van Hoogdalem nog onverdroten boven op de dug-out en dook met een immense bierpul de catacomben in. Ondertussen waren de feestvierende Schalke-fans al het veld op gesneld en werd overal het vuurwerk ontstoken. De titel was immers op zak. Zeker toen het gerucht de ronde deed dat HSV-Bayern München al was afgelopen, maar niets bleek minder waar te zijn. In de 94e minuut in Hamburg betrok als bij een donderslag de helder blauwe hemel in Gelsenkirchen. "We zijn vier minuten kampioen geweest", concludeerde Van Hoogdalem bitter.

Na de spectaculaire 5-3 zege op Unterhaching en de 1-0 score van HSV tegen Bayern in de al late 90e minuut werd in het Parkstadion het feestgedruis breeduit ingezet. Grote vreugdetranen liepen bij tal van supporters van de 'Traditionverrein' over de veelal bolle wangen. Bizar genoeg werd de jubelstemming nog groter toen er beelden van aartsrivaal Bayern op het tv-scherm boven het eigen doel werden getoond. In de veronderstelling dat het duel in Hamburg al lang was afgelopen, verwachtte iedereen een herhaling van het winnende doelpunt van HSV zodat de stemming extra opgekrikt zou worden. Totdat men ineens juichende Bayern-spelers op het beeldscherm zag. Verwarring, ongeloof en teleurstelling vochten om voorrang. Het duurde enkele lange minuten voordat iedereen daadwerkelijk besefte welk voetbaldrama zich hier afspeelde. De gouden vrije trap van Bayerns middenvelder Patrick Andersson dompelde de 'Kohlenpott' van de ene op de andere minuut in rouw.

Zelden lagen geluk en verdriet zo dicht bij elkaar en waren er zoveel tegenstellingen op een middag. Zwaar ontgoocheld keken de spelers van Schalke in de kleedkamer machteloos naar de ontluisterende ontknoping. Het onfortuinlijke doelpunt sloeg als een bom in. "Er zal een aannemersbedrijf gebeld moeten worden om de schade te herstellen", gaf Youri Mulder later aan.

"De kast van de trainer heeft het inderdaad niet overleefd", bevestigde Van Hoogdalem met de tranen nog in zijn ogen. "Moedeloos ben ik op dat moment op de grond gevallen en heb uit teleurstelling mijn shirt kapot gescheurd. Dit kan geen werkelijkheid zijn. Op het veld zeiden de mensen van het Duitse tv-station Premiere dat de wedstrijd van Bayern was afgelopen. De opluchting was enorm, ik ging helemaal uit het dak. Toen de supporters door de hekken stormden, moest ik naar binnen vluchten. Uitbundig en zingend liep ik de kleedkamer in, maar daar zag ik tot mijn grote ontgoocheling de andere spelers nog gespannen voor de televisie staan. De wedstrijd bleek niet afgelopen te zijn en Bayern kreeg in de 94e minuut ineens nog een indirecte vrije trap. Zoiets kun je toch niet verzinnen."

Succestrainer Huub Stevens hield zich tegenover de media nog stoer staande. Maar toen de groggy ogende spelersgroep via het trappenhuis naar het ereterras ging om de supporters voor het laatst in het Parkstadion te bedanken, waren de emoties ook van zijn gelaat te lezen. "Verdomme laat de jongens met rust", beet hij met vuurspuwende ogen een camerateam toe dat een vraagje wilde stellen. Chagrijnig, witjes, stijfjes en met doorlopen ogen keek de hele groep gelaten vanaf de hoogte naar de hartverwarmende ode die de trouwe, maar ook rouwende fans nog wisten op te brengen. De sympathie voor het elftal was in enkele minuten alleen maar immens toegenomen.

Vanaf die loge liet ook manager Rudi Assauer de tranen de vrije loop. "Dit doet me aan de ondergang van de Titanic denken; dit is niet te beseffen", zei de man met sigaar, die als verpersoonlijking van de 'Königsblauen' wordt gezien. "Sinds vandaag geloof ik niet meer in een voetbalgod, want als er enige gerechtigheid was geweest, dan waren wij nu de kampioen. Zoveel mazzel als Bayern dit seizoen heeft gehad, is echt niet denkbaar."

De kater was des te groter daar Schalke de punten bovenal tegen de 'kleine' ploegen heeft laten liggen. Tegen de top-vijf werden respectievelijk zes punten veroverd van Bayern München en Herta BSC en vier punten van zowel Borussia Dortmund en Bayer Leverkussen. "In vijftien seconden hebben we de titel verspeeld", concludeerde Assauer wijzend op de 1-0 nederlaag vorige week tegen Stuttgart in de laatste minuut, toen Bayern daarentegen wederom in blessuretijd toesloeg.

"De nederlaag in Stuttgart was héél dom en daar moeten we nu voor boeten", keek Youri Mulder terug. "Al is deze ontknoping nog nooit in het voetbal voorgekomen. Ik had de secretaresse van de club al op de mond gezoend en dan blijkt het nog niet waar te zijn. Verdorie, Bayern pakt dat punt ook nog door een terugspeelbal die onze oud-keeper Mathias Schober met de handen pakt. Doodzonde. Bayern pakt overigens in de afgelopen drie wedstrijden drie keer de punten in blessuretijd. Zoiets bestaat toch niet?"

De stemming voor de kleedkamer had veel weg van die in een mortuarium. Op een bankje voor zat Niels Oude Kamphuis, die zaterdagmiddag door Ruud Krol voor het grote Oranje werd bekeken, moederziel alleen. Wazig keek de oud-speler van FC Twente voor zich uit. "Als je normaal verslagen wordt door een betere ploeg, kun je dit accepteren. Maar we hebben Bayern dit seizoen twee keer gepakt. Ik had echt het gevoel dat de buit binnen was. Toen het publiek in de laatste minuut ineens begon de juichen, bad ik 'laat het zo zijn'. En dan maken de mensen van de televisie je ook nog voor enkele leuke beelden wijs dat het duel van Bayern al afgelopen is, dat de titel is veilig gesteld. Dan is het toch logisch dat iedereen in de kleedkamer door de grond zakt."

Bij de roltrap voor de uitgang van het stadion schudt Van Hoogdalem nog eens weemoedig zijn hoofd. "De haat jegens Bayern was in deze streek al groot, dat zal nu alleen nog maar erger worden. We zullen wel wat alcohol moeten nemen om dit ellendige slot te vergeten. Al zullen we door deze ontknoping nog gretiger zijn om aanstaande zaterdag in de bekerfinale tegen FC Union Berlin wél díe hoofdprijs te pakken."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.