Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 21 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street
   
 

AMSTERDAM - Het voorjaar is Wall Street tot nu toe gunstig gezind geweest, aldus Michael Toorop van Prudential Bache Securities te Amsterdam.

De Dow Jones industriële index is sinds haar dieptepunt eind maar met 21 procent gestegen en de Nasdaq-index zag de koersen stijgen met maar liefst 34 procent vanaf haar laagste punt begin april. Beide indices zijn respectievelijk 4 procent en 56 procent onder hun hoogtepunten, welke ruim een jaar geleden werden gerealiseerd.

De agressieve renteverlagingen van in totaal 2,5 procent in vijf maanden tijd en de op handen zijnde belastingverlagingen zijn een enorme stimulans voor de Amerikaanse economie én het zelfvertrouwen van de beleggers. Algemeen wordt er een herstel van de economie verwacht in de tweede helft van dit jaar. Voorlopig zitten we nog in het tijdperk van winstwaarschuwingen. En het is niet onwaarschijnlijk dat er over dit tweede kwartaal een recordaantal winstwaarschuwingen over ons heenkomen.

In het eerste kwartaal waren de winstcijfers gemiddeld 6,5 procent lager en de verwachtingen voor dit kwartaal zijn een daling van 11,3 procent. Volgende kwartalen zullen het relatief steeds makkelijk krijgen omdat deze winstcijfers kunnen worden vergeleken met zwakkere kwartalen. De eerste twee kwartalen van dit jaar kunnen het vergelijk met de recordcijfers van de eerste twee kwartalen vorig jaar niet doorstaan. Bij gebrek aan verwacht nieuws kan het deze week weleens erg rustig zijn. Bovendien gaan veel Amerikanen vrijdag eerder naar huis of nemen wellicht de hele dag vrij omdat het een lang weekeinde is daar volgende week maandag de beurs gesloten is.

Enkele cijfers deze week zijn de huizenverkopen, de vraag naar duurzame goederen (verwachting -2 procent) en het bruto nationaal product over het eerste kwartaal. De verwachting is een toename van 1,9 procent tegen eerdere schattingen van de overheid van +2 procent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.