Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 21 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sjaron doof voor kritiek
op geweld leger

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De Israëlische premier Ariel Sjaron blijft bij zijn besluit "alle militaire middelen in te zetten" tegen de Palestijnen ondanks grote internationale druk en kritiek van de Israëlische pers na het gebruik van F16-gevechtsvliegtuigen.

"We moeten terugvechten en we zullen daarbij alles gebruiken wat ons ter beschikking staat", aldus Sjaron. De premier negeert daarmee een scherpe veroordeling van de trouwe bondgenoot, de VS. Vice-president Dick Cheney had dit weekeinde verklaard dat Israël de jagers niet meer moet inzetten "omdat dit een escalatie is in een zeer delicate situatie".

Overigens heeft Washington de Palestijnse bewering dat men van tevoren op de hoogte was van de Israëlische aanval als "absurd" afgedaan.

De kop in de grootste Israëlische krant Yediot Aharonot gaf gisteren aan hoe delicaat die situatie is: 'De oorlog komt eraan'. De Israëlische minister van Communicatie, Reuven Rivlin, ging nog verder. "Het is oorlog", verklaarde hij. Het Israëlische kabinet besloot gisteren in meerderheid om het defensiebudget te vergroten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x330, 12kb)
Moebarak (Foto: REUTERS)
De Egyptische secretaris-generaal van de Arabische Liga zei dat het onder deze omstandigheden geen zin heeft om het Egyptisch/Jordaanse vredesvoorstel nog verder te bespreken. Zijn president, Hosni Moebarak, wilde zo ver niet gaan, maar verklaarde wel "bang te zijn dat we het punt bereiken waarop er geen weg terug meer is", aldus de president. De Arabische Liga heeft voorgesteld alle contacten met Israël te verbreken. De strengste aanbeveling sinds de start van de 'Al-Aksa Intifada' in september.

Reactie

Het gebruik van de F16's was een reactie op een Palestijnse zelfmoordaanslag vrijdag op een winkelcentrum in de kustplaats Netanja waarbij de dader en zes Israëli's omkwamen. Bij de luchtaanval met de jets van Amerikaanse makelij, de eerste sinds dertig jaar, werden twaalf Palestijnen gedood.

Volgens Sjaron is bewust voor het inzetten van dit zware wapen gekozen om de vastbeslotenheid van Jeruzalem te tonen. Veel lof kreeg hij daarvoor gisteren niet in de Israëlische pers. De meeste commentaren verweten Sjaron dat hij had toegegeven aan de roep om wraak en daarbij het uitgangspunt van zorgvuldig uitgevoerde acties tegen Palestijnse militanten overboord had gezet waardoor de Palestijnse bevolking is getroffen. Israël wil juist duidelijk maken dat alleen de Palestijnse leider, Jasser Arafat, cynisch gebruik maakt van geweld zonder daarbij burgers of het nu Israëli's of Palestijnen zijn te ontzien.

"Wraak als beleid toont zwakte en frustratie", aldus de krant Yedioth Ahronot. Een andere dagblad, Ma'ariv, sprak van "een serieuze politieke en strategische flater".

De Israëlische minister van Defensie Binyamin Ben-Eliezer heeft in Syrië gedreigd Syrische troepen in Libanon aan te vallen. De bewindsman zei dat Israël Syrische troepen in Libanon als doelwit voor wraakacties kiest als de Zuid-Libanese sjiëtische beweging Hezbollah aanvallen doet op Israëlisch grondgebied.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.