Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 21 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  In grot opgesloten studenten
'vroegen om moeilijkheden'

Van onze correspondent

   
 

PARIJS - Met tranen van vreugde in de ogen en onder gejuich van omstanders wierpen de acht Zwitserse amateur-speleologen, na een verblijf van 72 uur in een ondergelopen grot in de Franse Jura, zich in de armen van familieleden en naasten.

Nadat de groep zaterdagavond op eigen kracht uit de grot was gekropen, verbaasde reddingswerkers zich erover dat zij gewone loopschoenen, spijkerbroeken en dunne anoraks droegen.

"Zo ga je een dergelijke grot niet in", verzuchtte een van de bijna driehonderd reddingswerkers, die dag en nacht hadden gewerkt om de zeven studenten van een sociale academie en hun begeleider uit Zürich te bevrijden.

Afgelopen woensdag had een lokale restauranthouder in het dorp Goumois de groep gewaarschuwd de grot niet in te gaan in verband met de slechte weersvoorspelling. De amateur-speleologen sloegen deze waarschuwing in de wind en daalden een uur later toch af in de grot Bief Parou.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Een van de studenten wankelt aan de hand van redders de grot uit. (Foto: EPA)
De groep werd echter na korte tijd verrast door het stijgende water in de grot als gevolg van de hevige neerslag. Zij vonden een veilig heenkomen in een hoger gelegen deel van het gangenstelsel op 75 meter van de ingang.

Reddingswerkers slaagden er pas zaterdag in het water in de grot te laten zakken door een deel van de grot op te blazen en een zware pomp per helikopter in te vliegen. De groep kon vervolgens langs een touw op eigen kracht naar buiten lopen, waar zij met gejuich werden opgevangen door familieleden en naasten.

De acht amateur-speleologen van tussen de twintig en dertig jaar oud werden vervolgens naar het ziekenhuis in het nabijgelegen Zwitserse Délémont gebracht om op krachten te komen.

In Frankrijk is inmiddels de discussie opgelaaid in hoeverre mensen aansprakelijk kunnen worden gesteld als zij door onverantwoordelijk gedrag in de problemen komen waardoor grootscheepse reddingsacties moeten worden opgezet. De kosten van de reddingsoperatie bij Goumois worden geraamd op ettelijke tonnen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.