Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 21 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ontroerend slot Oranje-huwelijk

door Jan-Kees Emmer

   
 

DEN HAAG - Het begroeten van de bijna twintigduizend belangstellenden in Den Haag, vanaf het balkon van paleis Noordeinde, was zaterdag het sluitstuk van een zeer geslaagd Oranje-huwelijk in de hofstad. Eindelijk volgde daar ook de lang verwachte kus van prins Constantijn en prinses Laurentien.

Hoogtepunt was de kerkelijke inzegening door dominee Carel ter Linden, die door 2,5 miljoen mensen in Nederland via de televisie werd gevolgd. Verder werd de inzegening rechtstreeks uitgezonden in België, Duitsland en Oostenrijk.

Ter Linden slaagde er in om een intieme sfeer te creëren in de met ruim 1400 genodigden afgeladen Grote Of St. Jacobs Kerk. De dienst van Ter Linden, die in nauwe samenspraak met het bruidspaar tot stand was gekomen, kenmerkte zich door een gebalanceerde mix van persoonlijke en religieuze elementen. De dominee ging uitvoerig in op de rol van man en vrouw.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Prins Claus kwam het paar op het balkon als eerste omhelzen. (Foto: ANP)
Ter Linden had het paar toen zij zich de dag na hun verloving meldden met de vraag of hij hun huwelijk wilde inzegenen, de opdracht gegeven om hem te schrijven over hun gevoelens voor elkaar. Afgelopen zaterdag citeerde hij met hun toestemming een paar delen.

"Een groot wonder", noemt prinses Laurentien het feit dat Constantijn op haar weg is gekomen. "Twee mensen, met eigen opvattingen en manieren van denken en handelen die samenkomen en samen verder willen gaan. Dat is toch een wonder? De essentie is natuurlijk dat Constantijn en ik geloven in ons verleden, huidig en toekomstig samenzijn."

De prins is voor Laurentien een steunpilaar, zo blijkt. "Hij heeft mij echt leren vertrouwen in mijzelf en in hem", schrijft de bruid,

Voor Constantijn is Laurentien de eerste vrouw voor wie hij wil vechten. "Zij is de persoon die ik mis als het zelf niet meer aankan." Ook een rol in de dienst had prins Willem-Alexander, die een van de twee schriftlezingen deed.

De bruid ging gekleed in een radzimir-zijden jurk met een sleep van 3,65 meter, die was ontworpen door Edouard Vermeulen van het couturehuis Natan in Brussel. Het bruidspaar werd omringd door een groot aantal leden van de koninklijke familie. Op prinses Juliana na was iedereen aanwezig. Ook de kinderen van prinses Christina en prinses Irene. Ook de ex-man van prinses Irene, prins Carlos Hugo de Bourbon Parma.

De kerk puilde verder uit van de hoge hoge adellijke gasten. Zo waren onder andere de Belgische prins Filip en prinses Mathilde, prinses Viktoria van Zweden en de Britse prins Edward en prins Sophie aanwezig. Constantijns peetoom, koning Constantijn van Griekenland, had uiteraard ook een plek gekregen. Onder de vrienden van het paar die de dienst bijwoonden, was ook Emily Breemers, de ex-vriendin van prins Willem-Alexander.

Daarnaast was ook het neusje van de zalm van politiek, cultureel en ambtelijk Nederland bij de inzegening. Zo was vrijwel heel het kabinet present, maar was ook Bram Peper en zijn vrouw Neelie in de kerk. Een paar rijen voor hem was plaats gemaakt voor oud-minister van Mierlo en zijn levensgezel, de schrijfster Connie Palmen.

De Oranje-dag in Den Haag kende nauwelijks dissonanten. De politie nam op de route van de rijtocht enkele borden met onvriendelijke teksten over de familie Brinkhorst in beslag. Ook een rekje eieren, bedoeld voor de vader van de bruid, de minister van Landbouw Laurens Jan Brinkhorst, werd bijtijds in beslag genomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.