Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 21 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Fireworks-directeur doet zelf aangifte van brandstichting

Van onze correspondent

   
 

ENSCHEDE - Directeur Bakker van het vorig jaar geëxplodeerde vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede heeft zelf bij de politie aangifte gedaan van brandstichting en brand door schuld tegen voormalig klusjesman K. Behalve voor K. geldt de aangifte ook tegen andere mensen die vanaf vrijdagavond 12 mei en het moment van de fatale explosie op zaterdag 13 mei op het terrein van de vuurwerkfabriek zouden zijn geweest.

Volgens de directeur is de klusjesman de persoon die het laatst op het bedrijf is geweest voordat het de lucht in ging. De advocaat van de klusser is erg kwaad over de aangifte en denkt dat de directeur duidelijk op zoek is naar een bliksemafleider zodat hij zelf van alle blaam gezuiverd wordt.

Advocaat Plasman van directeur Bakker ontkent dat. Hij verklaart het doen van aangifte tegen de klusjesman als een extra middel die tot een oplossing zou kunnen leiden. Of justitie iets met de aangifte kan doen is nog onduidelijk. K. is al eens aan de tand gevoeld over het verloop van de fatale dag. Hij verklaarde toen aan de politie dat hij op de bewuste 13e mei een zwerver van het bedrijfsterrein had gejaagd toen hij daar aan het werk was. Een tijdje later trok hij die verklaring weer in. De reden dat Bakker pas nu aangifte doet is dat hij van mening is dat er te weinig schot in het onderzoek zit.

Bakker en mededirecteur Pater worden zelf verdacht van overtreding van de milieuwetten, illegale vuurwerkhandel en brand door schuld . Op 1 juni wordt in het proces tegen de directie meer duidelijk. Met name Bakker wil dat de onderste steen boven komt.

In januari van dit jaar arresteerde de politie de 33-jarige André de V. uit Enschede. Hij wordt ervan verdacht het 'eerste vlammetje' te hebben aangestoken. Hij zegt zelf dat hij onschuldig is en dat hij op het moment van de ontploffing in recreatiegebied Het Rutbeek was. Echter uit onderzoek werd duidelijk dat hij met zijn mobiele telefoon vanuit het rampgebied heeft gebeld.

Ook werden er op zijn kleren vuurwerksporen gevonden. Volgens de verdachte zijn die afkomstig van een vuurwerkshow op Kreta. Daarom wil de rechtbank ook getuigen horen die daar tegelijk met de verdachte op vakantie zijn geweest. Op 5 juli moet hij voorkomen in Almelo.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.