Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 11 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vrijbaan voor 'clown' Irvine

door Dick Springer

   
 

SPIELBERG - De beste van de klas zal hij niet meer worden, al is het maar omdat opstandige vrijbuiters nu eenmaal nooit tot de uitblinkers van de klas uitgroeien. Maar voor een gezellig uurtje lachen, kun je altijd aankloppen bij Eddie Irvine. De extraverte Noord-Ier gaat al jaren door het leven als 'de clown' van de Formule 1-paddock en gisteren maakte hij weer eens aan een breed publiek duidelijk, waaraan hij die opvallende bijnaam dankt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (385x512, 25kb)
Eddie Irvine (Foto: EPA)
Op de 'gastenlijst' voor de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Oostenrijk, prijkte immers de naam van Irvine, evenals die van zijn racende collega's Mika Hakkinen en David Coulthard. Maar waar de twee McLaren-troeven op de baan al tijden vele maatjes te snel zijn voor Irvine, verleenden zij de spraakmakende Jaguar-coureur gisteren tijdens het verplichte vragenuurtje ruimschoots voorrang.

Irvine was door de overkoepelende organisatie FIA niet voor niets opgeroepen voor de tweewekelijkse 'dienstplicht'. De geruchtenstroom bij Jaguar nam de afgelopen weken immers de kracht aan van een flinke waterval, met Irvine als hoofdrolspeler in bijna alle verhalen. En dus mocht de inmiddels 35-jarige coureur zichzelf in het dorpje Spielberg wie heeft in vredesnaam bedacht uitgerekend daar een circuit aan te leggen? komen verdedigen voor de tegen hem gedane beschuldigingen. Hetgeen hij met de van hem bekende verve deed.

"Ik ben absoluut niet verbaasd over alle verhalen die ik de afgelopen weken in diverse bladen over mezelf lees", zo begon Irvine zijn verdediging. "De pagina's moeten nu eenmaal gevuld worden en sommigen zijn meer bekwaam in het aanbrengen van die vulling dan anderen. Ze noemen me een playboy, ik zou te veel van (verschillende) vrouwen houden en er veel te veel op los leven. Welnu, ik beken schuld op alle fronten. Sterker, ik ben zelfs blij dat ik schuldig ben aan alle dingen die mij ten laste worden gelegd..."

De grieperige Hakkinen en de ook zonder koortsinvloeden altijd al wat lodderig uit zijn ogen kijkende Coulthard konden hun oren niet geloven. Terwijl zij op de voorste rij van het sprekersplatform hun uiterste best deden het wereldrecord serieus kijken te verbreken, nam vlak achter hen ene meneer Irvine een behoorlijk loopje met hun sport. "Het kan me eerlijk gezegd niets schelen wat er allemaal over me geschreven wordt", ging Irvine verder. "Ik sta het liefst iedere dag in de kranten, daar word ik alleen maar beroemder van. Zelfs al staan er veel onwaarheden in, want ik ben echt niet van plan aan het eind van het seizoen bij Jaguar te vertrekken, zoals in veel artikelen wordt gesuggereerd."

Vandaag zullen ongetwijfeld weer vele pagina's met de uitspraken van de Noord-Ier worden gevuld, want hij had gisteren over iedereen wel wat te melden. Zo werd hij geconfronteerd met het nieuws uit politiek Italië, dat de door de oppositie naar voren geschoven kandidaat Silvio Berlusconi heeft aangekondigd bij verkiezingswinst Ferrari-topman Luca di Montezemolo als een van zijn ministers te willen aanstellen. Irvine kent Di Montezemolo nog uit zijn periode als Ferrari-coureur en wilde in eerste instantie niet eens geloven dat het hier geen grap betrof. "Als Berlusconi hem echt wil aanstellen als minister, dan zal het wel als 'Minister van Affaires' zijn", zo gekscheerde Irvine. "Di Montezemolo is gek op affaires, hij heeft mij bij Ferrari vier jaar lang heel goed in de gaten gehouden in de hoop op wat affaires te stuiten."

En natuurlijk kwam ook de vorige week door Jaguar ontslagen testcoureur Tomas Scheckter aan de beurt. De pas 20-jarige Zuid-Afrikaan was aangeklaagd, omdat hij in februari in het openbaar werd betrapt tijdens wat onverkwikkelijke handelingen met een prostituee. Een Engelse rechtbank veroordeelde hem tot een zware geldboete en Jaguar gaf hem de zak. "Tomas moet lekker in Milaan komen wonen, daar hoef je voor dit soort fouten niet zoveel te betalen", gaf Irvine zijn jonge collega een nuttige tip.

Voor Hakkinen en Coulthard werd het allemaal te veel. De Fin probeerde zich tevergeefs achter een spontaan opkomende koortsaanval te verschuilen en Coulthard zocht zijn heil in een uitgebreid onderzoek van het voor hem neergezette glas. Zelden voelden twee F1-coureurs zich zo 'niet thuis' op een podium, dat gisteren voor één dag aan Eddie Irvine toebehoorde. Schamele troost voor Hakkinen en Coulthard: vandaag beginnen de trainingen voor de Grand Prix van Oostenrijk en zal de Noord-Ier heel wat toontjes lager blazen. Al blijft hij ook dan lachen; dat doet een clown immers altijd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.