Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 11 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Russische satellieten 'kwijt' door brand

Van onze correspondent

   
 

MOSKOU - In een Russisch commandocentrum voor spionagesatellieten is gisteren brand uitgebroken. Als gevolg daarvan was het centrum in het plaatsje Serpoechov, 160 kilometer onder Moskou, het contact met vier rond de aardbol zwevende militaire verkenners kwijtgeraakt. "We hebben het contact tijdelijk verloren, maar alles is nu bijna weer normaal", meldde generaal Anatoli Perminov gisteravond voor het 9-uur journaal van de Russische tv-zender ORT.

Het algehele controlesysteem, dat onder andere moet waarschuwen voor het naderen van vijandige projectielen, functioneerde gedurende het incident naar behoren.

Hoewel de paniek groot was, begonnen na een korte radiostilte de door de staat gecontroleerde tv-zenders te melden dat alles onder controle was. In het regionale centrum voor de Russische ruimtestrijdkrachten bleven alle wapens, munitie en ook de documenten met codes voor de brand gespaard.

De brandweer had in het begin grote moeite om het vuur, dat zich langzaam door het drie verdiepingen tellende commandogebouw verplaatste, te doven.

Brandweerwagens uit Moskou moesten met groot materieel te hulp komen om de brand, die vermoedelijk werd veroorzaakt door kortsluiting, onder controle te krijgen. Intussen werden alle journalisten van de plek des onheils geweerd.

Vooral na de ramp met de atoomonderzeeër Koersk, in augustus vorig jaar, is het Russische leger panisch dat zijn feilen ongecontroleerd naar buiten komt.

Veel van de Russische spionagesatellieten zijn zwaar verouderd en experts waarschuwen al tijden dat dit op termijn kan leiden tot een catastrofe.

Beroemd is het geval van 1995, toen Russische satellieten een Noorse wetenschappelijke raket aanzagen voor een Amerikaans kernraket. Een Russisch militair antwoord kon ternauwernood worden voorkomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.