Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 11 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Passagier bijt vinger
bestuurder tram af

door Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse trambestuurder Gijs Hoogendoorn (47) moet voortaan zonder linker ringvinger door het leven. Hij werd het slachtoffer van een 31-jarige agressieve passagier, die zijn vinger er half heeft afgebeten.

Het incident deed zich voor op de Burgemeester de Vlugtlaan. "Ik zag een man dichtbij de rails staan", vertelt Hoogendoorn, die zeer ontdaan is. "Nadat ik heel voorzichtig langs hem was gereden, begon hij druk te gebaren. Ik dacht dat er iets aan de hand was en liet hem binnen."

"Direct kreeg ik een klap in mijn gezicht. We begonnen te vechten, maar hij is 2.10 meter lang en anderhalf keer zo breed als ik. Op een gegeven moment had hij mijn vinger in zijn mond en kon ik me niet meer losrukken. Ineens lukte dat wel. Later bleek waarom: hij had mijn vinger eraf gebeten."

Steeds gekker

Hoogendoorn vond de vinger in de tram terug, maar in het ziekenhuis kon men niets meer voor hem doen. "Ik werk al ruim 26 jaar op de tram, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt hij. "Het wordt steeds gekker. Voorlopig werk ik even niet, maar ik denk wel dat ik straks weer op de tram stap. Maar eerst moet ik alles op een rijtje zetten."

De trambestuurder is vooral teleurgesteld in de passagiers van de overvolle tram. "Tijdens de vechtpartij stonden ze op de stoelen om te kijken, maar niemand heeft mij geholpen. Sterker nog: in de commotie hebben mensen mijn geld en dat van mijn conducteur Erkan Ak gestolen!"

Directeur André Testa van het Gemeentevervoerbedrijf in Amsterdam is woedend. Hij heeft inmiddels een brief aan premier Kok gestuurd. "Dit is toch gewoon oorlog", zegt Testa. "Echt abnormaal. Wij moeten altijd maar netjes blijven en de mensen gedragen zich steeds absurder. Er moet gewoon geld komen om dit aan te pakken."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x336, 24kb)
Gijs Hoogendoorn.
In de brief aan Kok schrijft Testa onder meer: "De agressie in het openbaar vervoer lijkt erger te worden. Elke bestuurder heeft wel ervaring met schelden, spugen, slaan of soms zware mishandeling. Dat verklaart ook de onrust onder personeel; vandaag ben jij het, morgen ik."

De dader kon in een café worden aangehouden. Hij wordt vandaag aan de officier van justitie voorgeleid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.