Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 11 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  PvdA-coryfee
Bloemendaal
stapt op

door Martijn Koolhoven

   
 

BLOEMENDAAL - De afdelingsvoorzitter van de PvdA in het miljonairsdorp Bloemendaal, Harry Swaak, legt met onmiddellijke ingang zijn functie neer. Swaak besloot gisteren op te stappen nadat De Telegraaf had onthuld hoe de gemeente Bloemendaal hem voor een zacht prijsje aan een toplocatie aan de Hoge Duin en Daalseweg, de mooiste straat in het villagebied, had geholpen.

Voor 4200 vierkante meter grond met bebouwing betaalde de lokale PvdA-coryfee ongeveer vijftien procent van de marktwaarde. De locatie, oorspronkelijk eigendom van het waterleidingbedrijf, heeft de gemeente onderhands verkocht. Het heeft nooit te koop gestaan.

Burgemeester Snoeck van Bloemendaal is aangeslagen door het plotselinge aftreden van Swaak. Hij noemt de exclusieve verkoop aan de PvdA-man "een politieke afweging". Snoeck: "Het is mogelijk een zwak punt dat het niet via de vrije markt is gegaan."

Swaak zelf voelt zich het slachtoffer van roddel en laster. Zoals hij gisteren al in De Telegraaf benadrukte, vindt hij niet dat er sprake van vriendjespolitiek is geweest. Hij meent evenmin dat hij is bevoordeeld.

Beschadigd

Dat hij desondanks opstapt, heeft te maken met de komende gemeenteraadsverkiezingen. Swaak: "Bloemendaal en ik zijn beschadigd. Zo kan ik niet verantwoordelijk zijn voor de kandidaatstelling voor de nieuwe gemeenteraad."

Op vragen die deze krant eerder deze week aan de gemeente Bloemendaal stelde, kwamen gisteren alsnog de antwoorden.

Waarom heeft het perceel niet te koop gestaan? "De heer Swaak heeft zich voor dit object aangemeld", aldus de gemeente. "Vanwege zijn grote enthousiasme en zijn goede plannen om van een industrieel gebouw een woning te maken, is de keus op hem gevallen. Ja, wij weten dat er meer mensen belangstelling voor het object hebben gehad."

Waarom is het object ver beneden de marktwaarde verkocht? "Er heeft een taxatie door een makelaar plaatsgevonden en op basis van dit bedrag is het aan de heer Swaak verkocht", stelt de gemeente. "Er geldt een antispeculatiebeding van tien jaar, zodat het niet kan worden gebruikt om te speculeren."

Hoe verklaart u het dat de gemeente subsidiabele restauratiekosten van bijna acht ton aan Swaak wilde toekennen, terwijl de rijksdienst voor de Monumentenzorg dit heeft teruggedraaid tot nog geen vier ton? "De hoogte van subsidiabele restauratiekosten wordt bepaald aan de hand van een leidraad van het rijk. Daarop is het bedrag van bijna acht ton gebaseerd. De rijksdienst heeft een andere afweging gemaakt en kwam tot een ander bedrag. Inderdaad, blijkbaar is de leidraad voor meerdere uitleg vatbaar", aldus de gemeente Bloemendaal.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.